Olivetti-bestuur dwingt Benedetti tot aftreden

MILAAN - Onder druk van de raad van bestuur en de nieuwe chief executive officer Francesco Caio (39) heeft Carlo De Benedetti na ruim 18 jaar zijn functie als bestuursvoorzitter van Olivetti neergelegd. De financiële wereld reageert over het algemeen positief op deze ontwikkeling: het aandeel steeg na bekendmaking van het nieuws met zo'n 10 procent. Sinds december vorig jaar is het aandeel overigens al bijna de helft in waarde gedaald.

Olivetti doet samen met De Benedetti ook afstand van de PC-activiteiten. Het bedrijf reserveert ruim 220 miljoen gulden om uit de hardware te stappen. Over het eerste halfjaar leed de onderneming een verlies van bijna een half miljard gulden.
De Benedetti leefde al geruime tijd in onmin met andere aandeelhouders van het Italiaanse concern. Hijzelf bezit meer dan 14 procent van de aandelen, maar beloofde andere investeerders steeds meer dan hij kon waarmaken. De afgelopen vijf jaar wist hij het bedrijf geen enkele winst te laten maken.
Opvolger Caio werd afgelopen juli benoemd tot ceo van Olivetti, nadat hij Olivetti-dochter Omnitel (mobiele communicatie) had opgezet. Hoewel over het algemeen als succesvol beschouwd, zal deze onderneming op zijn vroegst in 1998 winst maken. In de eerste zeven maanden na de oprichting wist Omnitel 300.000 abonnees te werven.
Caio heeft inmiddels een vooruitblik gegeven op zijn plannen met Olivetti. Zo voerde hij sinds de zomer al enkele herstructureringen door met als doel forse besparingen te bereiken. Ook sloot hij al het uiterst luxueuze bedrijfsrestaurant op de hoofdvestiging en stuurde hij de chauffeurs van de directie naar huis. In een aantal gevallen konden de chauffeurs hun bazen gelijk meenemen. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-13T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.