Gouden tijden voor IT-branche

Het gaat de Nederlandse IT-branche in economisch opzicht voor de wind. De investeringen van het bedrijfsleven in computers en software namen sneller toe dan de totale investeringen. In 1997 gaven bedrijven en overheid 15,5 miljard gulden uit aan automatiseringsproducten. In 1995 was dit nog 11,1 miljard. Dit alles blijkt uit de publicatie De Nederlandse Economie 1998 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aandeel van de aankopen van hard- en software in de totale investeringen nam toe van bijna 8 procent in 1995 tot 9,5 procent in 1997. De grootste investeerders in dit soort producten zijn financiële instellingen, de machine-industrie en computerservicebedrijven. Landbouw -en visserijbedrijven, handelaren in onroerend goed en milieudienstverlening hebben daarentegen een aandeel van minder dan 1 procent in de totale automatiseringsinvesteringen.

Millennium

Vooral de computerservicebureaus profiteren van de hoogconjunctuur. De stijging van de productie was in 1998 het hoogst van alle bedrijfstakken. Met name het millenniumprobleem en de invoering van de euro droegen hiertoe bij. Het CBS schat dat de totale kosten van het jaar 2000-probleem zullen uitkomen op ongeveer 6 miljard gulden. Meer dan de helft van dit bedrag gaat naar de aanpassing van software door derden; de rest betreft kosten van het eigen IT-personeel.
Bijna 3 procent van de bedrijven met meer dan vijf werknemers verwacht problemen met de eeuwwisseling. Nog eens 4 procent verkeert in onzekerheid. Meer over de rol van IT in de economie is te lezen op pagina 41.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-17T00:00:00.000Z Michiel Couzy