Spanning tussen Justitie en Microsoft stijgt ten top

'Uitgelekte' memo's spreken van sabotage en intimidatie

Rechter Thomas Jackson heeft bepaald dat Microsoft een aantal documenten moet overhandigen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het departement boekte hiermee een belangrijke overwinning en verbreedt de zaak tegen Microsoft. De aangeklaagde softwarefirma protesteert dat Justitie de zaak vertroebelt door irrelevante incidenten erbij te slepen.

Justitie heeft nieuw bewijsmateriaal ingediend in verband met de rechtszaak tegen Microsoft die op 23 september aanvangt. Deze documenten bevatten ondermeer informatie over incidenten waarbij Microsoft zijn overwicht in de markt voor besturingssystemen misbruikte tegenover Intel, Apple, Intuit en Real Networks.
Volgens Justitie probeerde Microsoft Intel en Intuit ervan te weerhouden zaken te doen met browserfabrikant Netscape. Daarnaast zou het Apple hebben voorgesteld de multimediamarkt volgens duidelijke grenzen te delen met Microsoft. Real Networks zou op eenzelfde manier zijn benaderd om informatie over zijn technologie voor streaming multimedia te verstrekken. Maar dat is nog niet alles. Microsoft is er nu officieel van beschuldigd de marktacceptatie van de programmeertaal Java bewust te ondermijnen. Verder stellen de ingediende documenten dat Microsoft-directieleden niet meewerkten aan de voorverhoren die de afgelopen weken plaatsvonden. Directeur Bill Gates zou aan 'zeer specifiek geheugenverlies hebben geleden' tijdens zijn kruisverhoor.

Marktoverwicht

De antitrustzaak tegen Microsoft die aanvankelijk louter bestond uit het illegaal bundelen van twee verschillende producten, een webbrowser en een besturingssysteem, is nu verbreed naar het misbruiken van een marktoverwicht. De aangeklaagde softwarefirma ontkent dit alles en zegt dat Justitie de zaak probeert te vertroebelen. "De overheid doet dit uit wanhoop en concentreert zich niet op wat de vermeende overtredingen zijn", zegt jurist Charles Rule van advocatenkantoor Covington & Burling namens Microsoft.

Memo's

Uitgelekte informatie, die het Amerikaanse ministerie van Justitie verzamelt voor de antitrustzaak tegen Microsoft, duidt er echter op dat de softwarefirma bewust concurrenten wilde saboteren. Deze schadelijke informatie komt voort uit interne memo's die tussen september 1991 en februari 1992 zijn geschreven door Microsoft-topmensen. Vice-president David Cole zou destijds bijvoorbeeld hebben voorgesteld PC's met Windows 3.1 te laten vastlopen als MS-DOS niet het onderliggende besturingssysteem was. Microsoft leverde begin 1992 de 'Kerstmis-bèta' van Windows 3.1, die broncode bevatte om andere besturingssystemen te ontdekken, zoals het concurrerende DR-DOS van Novell. Dit besturingssysteem is tegenwoordig in handen van Caldera dat onlangs een juridische overwinning boekte toen de rechtbank bepaalde dat Microsoft delen van de Windows-broncode moet overdragen.

Wederzijds afhankelijk

Toentertijd verdedigde Microsoft zich met het argument dat de 'onschadelijke' foutmeldingen bedoeld waren om gebruikers te behoeden voor mogelijke problemen. De uiteindelijke versie bevatte die code in ieder geval niet meer. De nu 'uitgelekte' memo's suggereren dat Microsoft-topman Cole nog veel verder wilde gaan door de concurrerende software heimelijk te saboteren en de schijnbare oorzaak daarvan bij die software te leggen. In februari 1992 zou vice-president Brad Silverberg een memo aan Cole hebben teruggestuurd met de boodschap: "De meest logische stap is doorgaan met het inbouwen van wederzijdse afhankelijkheden in MS-DOS en Windows".
De belaagde softwareleverancier ontkent dit alles en beweert dat de interne memo's uit hun verband zijn gerukt. "Wij gebruiken e-mail als een informeel forum om ideeën uit te wisselen", aldus woordvoerder Mark Murray die deze communicatievorm vergelijkt met een terloops gesprek op straat. "Wij hebben meer dan een miljoen documenten aan de overheid overgedragen voor het onderzoek. Het is dus niet verrassend dat onze tegenstanders een handvol berichten heeft gevonden die uit de context gehaald kan worden." Opvallend genoeg wil Microsoft de interne berichten van browserfabrikant Netscape aanvoeren in de rechtszaak, maar als bewijs dat fouten van de directie en zwakke producten hebben gezorgd voor Netscape's dalende marktaandeel. En niet de 'roofdierpraktijken van een monopolist', zoals Justitie beweert.

Getuigen

Inmiddels hebben Microsoft en Justitie hun lijst met twaalf getuigen bekendgemaakt. Opvallende afwezige op de lijsten is Bill Gates zelf. Microsoft roept acht werknemers op, alsmede twee getuige-deskundigen en twee getuigen die niet bij Microsoft werken. Justitie heeft directeur James Barksdale van Netscape op de lijst staan. Ook topmensen van Intel, America Online, Intuit en IBM dienen te verschijnen.
 
Intel ondervraagd over Microsoft
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft directieleden van Intel aan de tand gevoeld over vermeende intimidatiepogingen van Microsoft. Justitie onderzoekt of de softwarefirma zijn spierballen liet zien tijdens een bijeenkomst met toenmalig Intel-president Andrew Grove in 1995. Microsoft-topman Bill Gates zou toen hebben gezegd dat zijn firma niet wil dat Intel software ontwikkelt voor multimedia. In 1996 publiceerde het Amerikaanse zakenblad Fortune Magazine al een gesprek tussen Gates en Grove waarin de Intel-topman zei dat zijn bedrijf onder dwang instemde met de eisen van Microsoft. Gates ontkende deze omschrijving en zei dat Intel veel voor elkaar had gekregen in die gesprekken. Grove hield echter vol dat Intel moest buigen voor Microsoft.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker