Aziatisch Windows-alternatief

Kosten en beveiligingsproblemen besturingssysteem zetten Microsoft onder druk

Japan, China en Zuid-Korea onderhandelen over de gezamenlijke ontwikkeling van een besturingssysteem voor pc's. Dit Windows-alternatief moet dan open source worden.

HP in China
Hewlett-Packard is vorige week een samenwerkingsverband aangegaan met de Chinese Linux-distributeur Red Flag. Dat softwarebedrijf biedt HP toegang tot de ontluikende, in potentie reusachtige Chinese markt. De twee gaan samen Linux-software ontwikkelen en aan de man brengen - eerst in China, later in Azië en uiteindelijk internationaal. Hiervoor zetten ze een gezamenlijk ontwikkellaboratorium op in HP's bestaande kantoor te Beijing. Daarnaast wordt een demonstratiecentrum opgericht om diensten te verlenen aan Linux-gebruikers en distributeurs.
HP ondersteunt het Red Flag Server-besturingssysteem op zijn Integrity- en Proliant-servers, die draaien met Intel-processoren. Intel is dan ook betrokken bij deze samenwerking, evenals databankproducent Oracle en middleware-leverancier Bea Systems. Deze groep wil zo een algemeen platform bieden voor de overheids-, telecom- en commerciële sectoren in China.
De drie landen staan volgens Aziatische media op het punt een overeenkomst hierover te sluiten. Kranten meldden vorige week dat de Japanse minister Takeo Hiranuma van Economische Zaken de samenwerking mogelijk al deze week zou onthullen op een bijeenkomst in Phnom Penh (Cambodja). Daar komen de ministers van Economische Zaken van landen in die regio bijeen.
De drie landen willen samenwerken - op overheids- en industrieniveau - om een goedkoop en betrouwbaar pc-platform te maken. Dit gebeurt waarschijnlijk op basis van een reeds bestaand open source besturingssysteem. Het is nog onbekend of de drie landen Linux of één van de BSD-varianten op het oog hebben. Er bestaan reeds nationale Linux-varianten, zoals het Chinese Red Flag dat onder de naam Redoffice ook een eigen kantoorpakket biedt.
Ondertussen is er in de Aziatische regio ook een eigen serverbesturingssysteem in ontwikkeling, op basis van Linux. Dat project is al in maart dit jaar ontkiemd op een bijeenkomst in Thailand van programmeurs uit Korea, Japan en China mede afkomstig van universiteiten en bedrijven als Sharp en Toshiba.

Wormen en prijs

Eén van de redenen voor het desktop-initiatief is de gevoeligheid van Windows voor wormen en virussen, die recent weer flinke schade hebben aangericht. Ook geniet Linux al veel aandacht en populariteit in Azië. Het Japanse ministerie van Economische Zaken kwam eind vorige maand met een rapport waarin het bedrijven aanmoedigt Linux te blijven gebruiken. De overheid wil hiermee onzekerheid over Linux-gebruik wegnemen.

Microsoft Azië:
'markt beslist'
Microsoft Azië is volstrekt niet blij met de actie van de drie landen. "We zien graag de markt beslissen wie de winnaars zijn in de software-bedrijfstak. Regeringen zouden zich daar niet mee moeten bemoeien", aldus Tom Robertson, directeur overheidsaangelegenheden Azië van Microsoft.
Een andere reden is de relatief hoge prijs van Windows. De overheid van Thailand heeft midden dit jaar een people's pc-project opgezet om pc's zo een brede verspreiding onder de bevolking te geven. Dit betreft laaggeprijsde pc's met Linux. Het Thaise overheidsproject heeft Microsoft al genoopt de prijzen voor zijn software (Windows en Office) drastisch te verlagen - met een factor tien - in dat land om mee te mogen doen met het project. Eerder heeft de Windows-leverancier al zijn prijzen in Taiwan met een kwart verlaagd om een anti-trustonderzoek van de regering te schikken.

In de gunst geraken

Microsoft probeert de Aziatische markt ook te bewerken door delen van de broncode van Windows te openbaren aan overheden. Dit is al gebeurd in China en Taiwan in het kader van het Government Security Program, een overheidsvariant op het Shared Source-programma van de Amerikaanse softwareleverancier. Daarbij laat het respectievelijk overheden en grote klanten, waaronder onderwijsinstanties, naar de code kijken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.