Herstel chipmarkt zwakt af

Analisten vrezen olievlek-effect voor pc-industrie

Het herstel van de chipsector verliest vaart; processorproducent Intel heeft eind vorige week zijn verwachtingen voor het derde kwartaal naar beneden bijgesteld. Analisten maken zich nu zorgen over een olievlek-effect voor de pc-industrie.

Intel verwacht nu in het derde kwartaal 8,3 miljard tot 8,6 miljard dollar omzet te behalen met een bruto marge van 58 procent. Dat was tot voor kort nog 8,6 miljard tot 9,2 miljard dollar met 60 procent bruto marge. De noodklok luidt nog niet, maar investeringsbank Merrill Lynch zegt wel dat de bijstelling groter is dan het had verwacht.
Analisten van de bank concluderen dat de voor het derde kwartaal typische aanwas voor componentenproducenten, zoals Intel, dit jaar niet plaatsvindt. Die reguliere uitbreiding is ter voorbereiding van de computerverkoop in het vierde kwartaal die normaal gesproken in die periode piekt. De aandelenkoersen van onder meer Dell, HP, IBM en het Amerikaanse Gateway daalden begin deze week in reactie hierop.

65 nanometer

Intel gaat op termijn over naar een 65 nanometer-productieproces dat snellere, maar ook goedkopere chips oplevert. Merrill Lynch ziet in Intels nijver voor die overstap een risico: overtollige voorraden, met name van de oudere producten (op de huidige 90 nanometer). Het is volgens de investeringsbank dan ook waarschijnlijk dat Intel zijn productiecapaciteit inzet voor andere soorten chips, zoals chipsets, grafische processoren en flashgeheugens. Dit zet andere chipproducenten onder druk, waaronder ook AMD.
Financieel directeur Andy Bryant van Intel zegt dat de vraag naar processoren en flashgeheugenchips lager is dan was verwacht. De geplande prijsverlagingen van vorige maand hebben niet de reguliere impuls in de verkoop opgeleverd, aldus de topman. Pc-leveranciers zijn nu bezig hun voorraden, aangelegd voor de verwachte verkooppiek aan het begin van het schooljaar, terug te dringen. Bryant ontkent echter dat dit een probleem voor Intel zou zijn. "Wij hoeven hierdoor heus geen stapels Prescott-chips (Intels nieuwste Pentium 4-kern - red.) af te schrijven."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.