Gewone taal bij bouwen software

AMSTERDAM - Communicatiestoornissen tussen toekomstige gebruikers en software-ontwikkelaars leiden dikwijls tot verkeerde applicaties. In een project van de NWO-Stichting Informatica-onderzoek in Nederland (Sion) is aan de Vrije Universiteit een methode ontwikkeld waarmee die stoornissen vermeden kunnen worden.

De methode is gebaseerd op de natuurlijke Nederlandse of Engelse taal, waarin de abstracte en lastig te interpreteren modellen van nieuwe programmatuur worden vertaald voordat een ontwikkeltraject start. Op die manier kunnen ontwikkelaars voorkomen dat ze gaan werken met onjuiste interpretaties van gebrekkige probleembeschrijvingen.
Daarnaast worden de modellen vertaald voor een systeem waarin de gebruikers al interactief met een prototype van het toekomstige systeem zelf kunnen experimenteren. Hun bevindingen worden verwerkt in een volgende versie van het prototype of het toekomstige systeem zelf..
Met behulp van deze twee validatietechnieken kunnen incorrecte, incomplete of ontbrekende functies in een vroegtijdig stadium worden herkend. Zij zijn een aanvulling op de traditionele methode van systeemontwikkeling waarbij gebruikers en automatiseerders samen een document van eisen opstellen. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-13T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.