Gasunie besteedt ook uit

De Nederlandse Gasunie besteedt een groot deel van zijn ict uit. Het bedrijf wil zich qua automatisering concentreren op de kern: het ondersteunen van het transporteren van aardgas.

Bij de ict-afdeling van de Gasunie in Groningen werken honderdvijftig automatiseerders. Bovendien worden er zo'n honderdzeventig ict'ers ingehuurd. Een woordvoerder vertelt dat de eerste fase van de Europese aanbesteding in gang is gezet. Daarbij worden werkplekbeheer (1430 werkplekken), helpdesk, netwerk- en telefoniebeheer en rekencentrumactiviteiten uitbesteed, alsook de vernieuwingsprojecten die in dit verband nodig zijn. De eerste fase is bedoeld als selectie van een beperkt aantal partijen waarmee de Gasunie verder gaat onderhandelen. "Deze uitbesteding van de standaardactiviteiten past in het toekomstplan Ict 2008. In dat jaar zal de ict-afdeling zich geheel kunnen concentreren op haar kerntaak: het ondersteunen van aardgastransport", aldus een zegsman. Hij weet nog niet hoeveel automatiseerders hun werk bij de Gasunie kwijtraken, maar benadrukt dat getroffen Gasunie-medewerkers op een andere plek worden ingezet.

Liberalisering gasmarkt

Een belangrijke aanleiding voor de nieuwe aanpak is de liberalisering van de gasmarkt. In dit kader vond op 1 juli een splitsing plaats van de Gasunie in een transportbedrijf (de BV Nederlandse Gasunie, 100 procent staatseigendom) en het verkoopbedrijf (Gasunie Trade & Supply BV, eigenaars: Shell/Exxon en Nederlandse Staat). Daarbij moet ook de ict worden geherstructureerd. "Omdat dit een complexe operatie is, maken we gebruik van extra inhuurkrachten", zegt de woordvoerder.
In 2002 kondigde de Gasunie vanwege de op handen zijnde splitsing reeds een aanbesteding van de ict-dienstverlening aan. Omdat het besluit over de opdeling van Gasunie werd uitgesteld, werd ook deze aanbesteding tijdelijk stopgezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-09T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.