Over jaarrekeningen en ontbrekende enzymen

AMSTERDAM - Computers kunnen niet alleen worden ingezet bij controle van jaarrekeningen, maar ook bij het voorspellen van de effecten van nieuwe geneesmiddelen. Aan de Vrije Universiteit promoveren binnenkort twee onderzoekers op het computergebruik in deze twee zeer uiteenlopende toepassingsgebieden.

In het proefschrift 'Computational Auditing' toont P. Elsas aan dat accountantscontrole verregaand ondersteund kan worden met computerprogrammatuur. Hij geeft wiskundig strikte en ondubbelzinnige definities van begrippen uit de Nederlandse accountancy die in de software kunnen worden toegepast.
Accountants definiëren de bedrijfsvoering in de vorm van gewenste en werkelijke hoedanigheden en leggen deze bij de controle naast elkaar, met inbegrip van de geïnspecteerde begin- en eindtoestanden. In het buitenland hanteren accountants vaak andere controlemethoden. Daarvoor zijn volgens de promovendus nog geen vergaande formalisaties gemaakt. Het is de vraag of dat überhaupt mogelijk is. Vandaar dat het proefschrift perspectieven opent om het gedachtengoed van de Nederlandse accountancy in gecomputeriseerde vorm te exporteren.
Volgende maand promoveert M. de Groot op een dissertatie die de welluidende titel meekreeg: 'Computational chemistry and molecular modeling approaches to biotransformation enzymes. Enzyme mechanisms, substrate and protein models of selected cytochrome P450 and glutasthione S-transferase isoenzymes'. Het onderzoek heeft betrekking op twee enzymen die sommige mensen niet hebben en die betrokken zijn bij afbraak of activering van geneesmiddelen. Het gemis van zo'n enzym kan tot gevolg hebben dat gewone doses van een geneesmiddel te langzaam worden afgebroken en tot een overdosis in het bloed leiden. Met mogelijk ernstige bijwerkingen als gevolg.
De Groot heeft een computermodel gemaakt dat voorspelt of een nieuw geneesmiddel wellicht omgezet wordt door de twee enzymen die een deel van de mensheid mist.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-30T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.