Managed hosting door True

Utrechtse universiteit digitaliseert orgelarchief

 

UTRECHT - De Universiteitsbibliotheek Utrecht werkt samen met het Accu (Academisch Computercentrum Utrecht) aan het opzetten van de Elektronische Bibliotheek Utrecht. Doel is de elektronische informatievoorziening voor onderwijs en onderzoek te verbeteren.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan het fenomeen elektronisch publiceren. Binnen afzienbare tijd komen proefschriften en artikelen van Utrechtse onderzoekers digitaal beschikbaar. Ook wordt gewerkt aan het digitaliseren van enkele belangrijke bibliotheekcollecties. Zo wordt getracht in internationaal verband het orgelarchief te digitaliseren en indexeren. Een voorproefje van tekst-, beeld- en geluidsmateriaal is te zien en te horen op http://www.ubu.ruu.nl/ebu/proef/orgel.htm.
Op de website van de bibliotheek zijn inmiddels samenvattingen beschikbaar van artikelen uit zo'n 130 wetenschappelijke tijdschriften waarop de bibliotheek is geabonneerd. Er bestaat een koppeling met de catalogus, waardoor de fysieke plaats in de bibliotheek kan worden opgezocht om het tijdschrift te lenen. Er zijn onderhandelingen gaande over het digitaal beschikbaar stellen van de volledige tekst van de artikelen.
Bij de Centrale Bibliotheekdienst is een werkplek ingericht voor visueel gehandicapten: een PC met een 21 inch beeldscherm en bijbehorende vergrotingssoftware, een brailleleesregel en een spraaksynthesizer met luidspreker.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1331679). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.