Univé blijft terughoudend bij uitbesteding

Centric lost Getronics af

Centric volgt Getronics op als beheerder van de kantoorautomatisering voor Univé. De verzekeraar blijft echter terughoudend in het uitbesteden van bedrijfskritische ict-diensten en systemen.

Centric heeft per 1 juli jongstleden Getronics afgelost als beheerder van Univé's kantoorautomatisering. De overeenkomst loopt 1,5 jaar met een optie tot verlenging met een jaar. Univé had dit deel van zijn ict-huishouding in 2001 uitbesteed aan Getronics. Versatel ziet zijn rol als netwerkpartner wel gecontinueerd. Volgens Jeanette Horlings-Koetje, adjunct-directeur Concerndiensten (waar ict onder valt) van Univé viel de keuze in de nieuwe aanbesteding op Centric vanwege de prijs-kwaliteitverhouding en de "getoonde pragmatiek tijdens het proces". Beide partijen doen geen mededelingen over de contractwaarde.
Centric is verantwoordelijk voor het beheer van alle 3250 werkplekken van de centrale vestigingen van de verzekeraars in Alkmaar, Assen, Heerlen en Zwolle, en van de 150 verzekeringswinkels. De automatiseerder voert de werkzaamheden ten dele op afstand uit vanuit zijn 'support center'.
Het hernieuwde uitbestedingscontract met Centric is overigens geen teken dat Univé overweegt om zijn ict op grote schaal uit te besteden. Voorzichtigheid is al sinds eind 2000 troef. De toenmalige ict-directeur Albert Kuiper draaide toen een groot deel van de uitbestedingplannen terug omdat hij vond dat de verzekeraar daardoor veel te afhankelijk zou worden van it-leveranciers. Bovendien wilde hij de vanwege de plannen ontstane uittocht van automatiseerders, en daardoor het wegvloeien van kennis, bij de verzekeraar een halt toeroepen. Alleen niet-kernactiviteiten en afstervende systemen kwamen voor uitbesteding in aanmerking, meende hij. Kuiper vertrok in 2003, maar het beleid veranderde niet, ondanks een reorganisatie van de it-divisie (zie kader), meldt Horlings-Koetje. "Nog steeds is Univé voorzichtig met de uitbesteding van ict-diensten, omdat ict al snel de primaire processen van de organisatie raakt."

Ict bij Univé

Medio 2003 voerde Univé een eenvoudiger organisatiemodel door uit oogpunt van kostenbeheersing en prijsconcurrentie. De ict bij de coöperatieve verzekeraar is toen, net als andere bedrijfsondersteunende diensten, gedeeltelijk gedecentraliseerd. De functioneel-applicatieve zaken zijn gedecentraliseerd vanuit het hoofdkantoor in Zwolle naar de bedrijfsonderdelen Schade in Assen, Zorg in Alkmaar en marketing & verkoop in Zwolle. De technische kant wordt nog wel vanuit het hoofdkantoor beheerd onder leiding van adjunct-directeur Horlings-Koetje. In totaal werken er zo'n 250 automatiseerders bij Univé: 235 voor de gehele centrale organisatie (waar 1600 mensen werken), en een tiental medewerkers met vanuit hun functie beperkte ict-bevoegdheden binnen de 35 aangesloten Onderlingen (met in totaal 1500 medewerkers).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.