ABN Amro bouwt aan nieuwe it-toekomst

IBM sleept uitbestedingscontract van 1,5 miljard binnen

ABN Amro sluit een vijfjarig uitbestedingscontract met IBM voor de it-infrastructuur. De overeenkomst heeft een waarde van circa 1,5 miljard euro. Daarnaast gaat de bank voor het applicatiebeheer in zee met de Indiase offshore-bedrijven Tata Consultancy Services en Infosys.

De offshore-overeenkomst met Tata is ook voor vijf jaar en heeft een contractwaarde van een kleine tweehonderd miljoen euro. Die met Infosys is met ruim honderd miljoen euro wat kleiner. De bank maakte deze week ook bekend voortaan met vijf voorkeursleveranciers voor applicatie-ontwikkeling te werken: Tata, Infosys, Patni (alle uit India), IBM en Accenture. Opmerkelijk is dat de bank deze groep leveranciers zonder afvallers intact heeft gehouden sinds de laatste ronde van onderhandelingen afgelopen juni van start ging.
ABN Amro wil met deze grootschalige uitbesteding en offshoring van zijn it-huishouding de kosten ervan naar beneden brengen en een betere toegang krijgen tot nieuwe technologie. De kostenbesparingen komen uit het overbrengen van een deel van het werk naar lagelonenlanden en het wegsnijden van functies, het via uitbesteding profiteren van de schaalgrootte van IBM en het terugbrengen van het aantal it-partners (het aantal grote systeembouwers ligt nu op ongeveer veertig).
ABN Amro ICT telt wereldwijd ruim vijfduizend banen, waarvan er 1500 worden geschrapt, 1800 naar IBM gaan en 200 naar Tata. De nieuwe, aansturende it-organisatie van de bank zal mondiaal uit 1800 functies bestaan. In Nederland verdwijnen 550 banen, neemt IBM 700 functies over en blijft er bij de bank ruimte voor 600 functies. De overeenkomst met IBM gaat per 1 november in; met de twee offshore-partijen is een transitiefase van achttien maanden afgesproken voor het overhevelen van kennis en systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.