Getronics heeft goede hoop voor de toekomst

Klaas Wagenaar verwacht geen verdere reorganisaties

Getronics-medewerkers hoeven geen nieuwe reorganisaties meer te vrezen. Volgens financieel directeur Klaas Wagenaar dalen de personeelsaantallen na afloop van dit jaar niet verder.

In totaal schrapt het bedrijf, dat begin dit jaar bijna bezweek onder de schulden, wereldwijd 1400 arbeidsplaatsen, waarvan zeshonderd in Nederland. Verder krimpen de personeelsaantallen niet, aldus Wagenaar, "want de markt krimpt evenmin."
De halfjaarwinst sprong omhoog naar 230 miljoen euro. Daarvan is het grootste deel toe te schrijven aan de verkoop eind mei van de salarisdienstentak Human Resource Solutions. Dat leverde 315 miljoen euro op. Daarnaast verkocht het concern zijn aandeel in het Noorse ictbedrijf Merkantildata voor elf miljoen euro. Die verkopen hadden ook negatieve gevolgen. Vooral via Ghrs leverde Getronics veel omzet in. De omzet daalde door deze verkoop van 1,84 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2002 naar 1,36 miljoen in het afgelopen halfjaar (-26 procent).

Schuldeisers

Begin dit jaar raakte Getronics verzeild in twisten met schuldeisers over de afbetaling van de lening waarmee het in 1999 het Amerikaanse ict-bedrijf Wang Global kocht. De verkoop van Ghrs leverde voldoende geld op om de schuld te halveren en de schuldeisers tot bedaren te krijgen. De onderneming moet echter meer kostenreducties realiseren om geld te genereren voor de tweede aflossing van de obligatielening.
"Alle organisaties worden onder druk gezet om contanten te genereren", aldus Wagenaar. "Margegroei is belangrijker dan marktgroei." Jaap Barendrecht, analist bij de Friesland Bank, vindt dat door alle organisatieveranderingen de halfjaarcijfers van het bedrijf vervuild zijn. "De netto boekwinst is uiteindelijk erg laag, en er zit bijvoorbeeld een eenmalig belastingvoordeel bij. Dat maakt deze cijfers mooier dan ze zijn."

Tekenen van herstel

Getronics heeft goede hoop voor de toekomst. Het ziet tekenen van herstel van de ict-markt in Australië, de Verenigde Staten, Nederland en Spanje. De marges lopen wat op en de omzet per medewerker groeit, stelt Wagenaar. Vooral de Amerikaanse organisatie behoort tot de winstmakers. De adviesdiensten zijn het hardst getroffen door de malaise, zegt hij. "Dat trekt nu weer wat aan." De prijzen staan echter ook onder druk in de andere twee takken, installatie van infrastructuur en de ict-dienstverlening, waaronder het beheer van kantoornetwerken. "Veel bedrijven zijn bezig de bestaande infrastructuur beter te benutten. Daar zitten wij goed in." Het herstel is dan ook niet substantieel, aldus Wagenaar. "Daar moeten we het voorlopig niet van hebben." Hij zoekt de verbeteringen vooral binnen de organisatie. In de meeste Europese landen, Italië voorop, zit het Getronics nog steeds tegen. In Italië snijdt het eveneens flink in de aantallen medewerkers; hier verdwijnen vijfhonderd arbeidsplaatsen. Ook in Duitsland en Frankrijk is de druk groot, maar deze twee landenorganisaties mogen voorlopig zelf orde op zaken stellen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-29T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.