Nederlands onderzoek brengt optische computer dichterbij

Nederlandse onderzoekers hebben een stof ontwikkeld die licht (van een bepaalde kleur) absoluut niet doorlaat. Zo'n filter is interessant wanneer deze wordt toegepast in optische computers die niet werken met elektronische schakelingen maar optische schakelingen - die veel sneller zijn.

Het materiaal dat onderzoekers dr Judith Wijnhoven en dr Willem Vos, van de Universiteit van Amsterdam hebben vervaardigd, bestaat uit titaandioxide waarin een honingraat van microscopisch kleine bolletjes lucht ligt besloten.
De onderzoekers waren op zoek naar een stof met een zogenaamde fotonische bandkloof. Dit is het verschijnsel waarbij licht in geen enkele richting door een kristal heen kan en ook niet wordt geabsorbeerd. Al het licht wordt dan gereflecteerd.
De edelsteen opaal heeft deze eigenschap voor een deel in zich en was voor de onderzoekers interessant om als uitgangspunt voor verder onderzoek te nemen. Via een ingenieuze manier van centrifugeren zijn zij erin geslaagd om het raster van luchtkussentjes, dat ook in opaal zit, in titaandioxide op te nemen.
Het nieuwe materiaal is niet alleen interessant met het oog op de optische computer, maar kan volgens de onderzoekers tevens toegepast worden in katalysatoren, als middel om macromoleculen te scheiden of het kan worden ingezet in microlenzen voor röntgenstraling. De uitvinding is vorige maand gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.   MP
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-21T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.