KPN zet alle zeilen bij na opstappen partner

Ontwikkelingen benaderen 'worst case scenario' voor aanbieder in Duitse Umts-veiling

Het opstappen van Hutchison Whampoa als partner van KPN Telecom in Duitsland heeft de Nederlandse telecomaanbieder in een lastige situatie gebracht. Tijdens een haastig belegde persconferentie probeerde KPN de gemoederen te sussen.

KPN benadrukt dat er wel degelijk rekening was gehouden met het opstappen van Hutchison. Volgens Diederik Karsten, bestuursvoorzitter van KPN Mobiel, is er niet meer aan de hand dan dat KPN nu terugvalt op het oorspronkelijke financieringsplan. Dat is opgesteld vóórdat Hutchison partner werd. Analist Alan van der Kamp van Effectenbank Stroeve bevestigt dat KPN een scenario had klaarliggen voor het geval Hutchison zou opstappen, maar zo stelt hij: "Dit komt dichter bij het worst case scenario dan bij het optimistische scenario."

Haken en ogen

Aan de financiering van de licentie zitten wel wat haken en ogen. Zo heeft KPN een aandelenemissie aangekondigd, maar op dat moment had het nog een kapitaalkrachtige partner in Hutchison. Daarbij is ook de waarde van het aandeel KPN ondertussen fors gedaald, zodat de emissie groter moet worden dan gepland. Bovendien speelt op de achtergrond mee dat de overheid zijn aandeel in KPN wil verkopen. Chief financial officer Maarten Henderson bevestigt dat met de overheid gesproken wordt over uitstel van deze verkoop, om een te sterke daling van de beurswaarde te voorkomen.
Diederik Karsten denkt in zeven jaar de investering terug te verdienen. Hij heeft daarvoor zijn hoop gevestigd op partner NTT Docomo, waardoor KPN een of twee jaar het Europese alleenrecht heeft op het iMode-protocol. Hij wil daar al mee beginnen in 2001 op het Gprs-netwerk. De vraag of de Umts-investeringen zo de prijs van overige KPN-diensten opdrijft wijst, hij geërgerd van de hand.
 
De Umts-licentie die KPN-dochter E-plus in Duitsland heeft binnengehaald gaat het moederbedrijf 6,4 miljard euro kosten. Bell South, eveneens aandeelhouder van E-plus, zal nog eens twee miljard euro voor zijn rekening nemen. Hutchison gooide echter roet in het eten. Het bedrijf uit Hong Kong, dat voor de helft van de kosten zou opdraaien, trok zich op de dag dat de veiling afliep terug.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.