Patentruil tussen Apple en Microsoft

Microsoft betaalt Apple 100 miljoen dollar voor het gebruik van patenten op diverse technologieën. Dat bedrag komt bovenop de verrassende investering van 150 miljoen dollar in speciale Apple-aandelen die eerder bekend werd gemaakt.

Verder blijkt dat Microsoft slechts 16,5 dollar per aandeel betaalt. Maar er zijn een paar haken en ogen. De softwarereus kan pas over drie jaar zijn belang verkopen. De 100 miljoen wordt betaald in het kader van een grotere overeenkomst waarin de twee bedrijven patenten en technologie uitruilen. Patentoorlogen over bijvoorbeeld de 'look and feel' van Windows tussen de Apple en Microsoft behoren daarmee tot het verleden.
Dit blijkt uit documenten die Microsoft bij de Sec heeft gedeponeerd. De Sec is een Amerikaanse overheidsinstantie waar beursgenoteerde ondernemingen verplicht bepaalde informatie over hun bedrijfsvoering moeten deponeren. Deze informatie is voor iedereen toegankelijk. Uit de Sec-documenten blijkt verder dat Microsoft zijn speciale, niet stemgerechtigde Apple-aandelen pas per 5 augustus 2000 mag omwisselen tegen normale Apple-aandelen. Omgerekend koopt Microsoft zijn Apple-belang tegen een koers van 16,5 dollar per gewoon aandeel. Een lucratieve deal zoals het zich laat aanzien. Bij een koers die rond de 20 dollar schommelt heeft men in de eerste paar dagen al een winst gemaakt van dertig miljoen dollar. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-22T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.