Getronics is millenniumdip nog niet te boven

Automatiseerder Getronics zag over het eerste halfjaar zijn nettowinst dalen tot 24 miljoen euro, vergeleken met 75 miljoen euro een jaar geleden. Het bedrijfsresultaat Ebita steeg 4,6 procent tot 113 miljoen euro.

De omzet steeg tot 1,9 miljard euro, voornamelijk door consolidatie van het vorig jaar overgenomen Wang Global in de cijfers. Volgens Getronics-ceo Cees van Luijk hadden de resultaten duidelijk te lijden onder het millennium-effect, zoals veel ICT-bedrijven. Daarnaast meldde de topman: "Wij hebben de operationele marge bijgesteld van 7 procent naar 6,4 tot 6,8 procent. Om weer op het pre-Wang niveau van 9 procent te komen, hebben we tijd nodig tot eind 2003." Getronics had die periode aanvankelijk geraamd op eind 2002. Niet in de nettowinst opgenomen was een boekwinst van 47 miljoen euro op afgestoten bedrijfsonderdelen.
Van Luijk zegt, dat de strategie van Getronics is veranderd. Het concern wil voortaan vooral een dienstverlener in de ICT worden. Het stoot hiervoor zijn hardware- en netwerkdivisies af. "We hebben eerder gezegd, dat we op jaarbasis 970 miljoen euro zouden afstoten. Daarvan is nu 720 miljoen voltooid. We zullen de resterende 250 miljoen euro komend najaar realiseren." Operationeel gezien wil Getronics vooral zijn divisie Business Solutions & Consulting uitbreiden. Van Luijk: "Wij willen hier grote overnames doen, en ook in de divisie System Integration en Networked Technology Services." Het ligt in de bedoeling om het aandeel van deze divisies in de omzet te verhogen van 57 tot 65 procent. Producten moeten dan nog 35 procent van de omzet uitmaken. Eind juni had Getronics 29.500 mensen in dienst. Op Internet-gebied wil Getronics het hiaat vullen tussen Internet-portal en de backoffice. "Dat is nog een gapend gat", zegt cfo Jan Docter. "Vooral in de bankwereld komen online effectenorders niet automatisch door op de backoffice-afdelingen." Getronics wordt hierin gesteund door giganten als Microsoft en Cisco Systems. "Zij betalen voor een aanzienlijk deel onze opleidingen op dit gebied." Andere initiatieven van het bedrijf zijn de Internet-portals G2E en Geton, waarin 15 miljoen euro is geïnvesteerd. Docter: "Internet is een denkproces bij bedrijven; 'hoe het te gebruiken'. Vooral het aanbesteden kost veel tijd, maar het gaat ook over grote bedragen", aldus Docter. Het bedrijf heeft geen vervolgemissies gepland om eventuele overnames te kunnen financieren, maar kwam wel onlangs met een convertible obligatieregeling. Als de orders langzaam weer binnenkomen en Getronics grote overnames kan doen in vooral Duitsland en Frankrijk, kan het bedrijf nog volgens de eigen doelstelling tot de Top 3 gaan behoren in de ICT-dienstverlening - in 2004.   FN

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Frits Nijo
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.