2000 Mislukt jaar voor ICT-branche

E-commerce niet in staat voor stijgende omzet te zorgen

Het eerste jaar van de éénentwintigste eeuw gaat voor de kleine en middelgrote ICT-bedrijven als slecht jaar in de boeken. Niet alleen vallen de cijfers over het tweede kwartaal tegen, een verbetering lijkt voor de rest van het jaar uitgesloten. Voor de grote bedrijven zal de groei tegen het eind van dit jaar aantrekken.

De meeste bedrijven wijten de tegenvallende groei aan het uitblijven van investeringen in e-business. "Onze klanten nemen hier de tijd voor", verklaarde Getronics-bestuursvoorzitter Cees van Luijk de magere omzetcijfers. Het uitblijven van nieuwe orders zit volgens hem alle IT-bedrijven dwars.
Zo kreeg ook oud-mainframeleverancier Unisys klappen. "De eerste helft van dit jaar viel tegen", erkent woordvoerder Erwin Zijlstra. "De vraag luidde: Wat nu? Het antwoord is: elektronische handel. Maar dat vereist het omgooien van de strategie. En dat kost tijd."
Zeilstra verwacht een beter derde kwartaal, maar kondigt aan dat het nog tot het vierde kwartaal zal duren voor herstel duidelijk is. "We zullen dit jaar niet meer goedmaken."

Bedreiging

Cornelis Bos, beursanalist bij Ing Barings, gespecialiseerd in leveranciers van erp-software, bevestigt dat bedrijven een afwachtende houding aannemen ten aanzien van het Internet. "Alle bedrijven zien de bedreiging van Internet voor hun business-model. Ze weten dat het zal zorgen voor ingrijpende veranderingen." Volgens hem gingen ICT-leveranciers ervan uit dat de bedrijven eerder zouden inspelen op elektronische handel. "Het duurt gewoon langer dan verwacht."
Dit is precies wat Jan-Willem Wienbelt van Ctac/Align merkt bij de klanten van het IT-bedrijf. "Ze zijn bereid om te investeren, maar willen eerst weten wat ze ermee moeten." Herstel van de groei verwacht hij de komende vier maanden daarom nog niet: "We zullen dit jaar slechts ons break-even point bereiken."
De vraag naar ICT-diensten zal zich eind dit jaar herstellen, voorziet Martin Cenning, analist dienstverlening bij IDC. "Bedrijven besteden immers steeds meer van hun ICT-budget aan externe diensten. De dienstverleners moeten nog wel inspringen op die groei."

Optimistisch

Grote automatiseerders zijn net als hij optimistisch over de rest van het jaar. Volgens CMG-woordvoerder Jan Massier is het onvermijdelijk dat de markt aantrekt. "Geen enkel bedrijf kan zich veroorloven een heel jaar ICT op een laag pitje te zetten."
Wilbert Kieboom, directeur van Origin Nederland, bevestigt dit. Bedrijven investeren in e-business en koppelen back-office (erp) aan front office (crm).
Cap Gemini Ernst & Young voorspelt groei door de opkomst van elektronische handel. Woordvoerder Bart Sikking ziet, na een moeizame start, aantal grote projecten opkomen. Alan van der Kamp, analist bij Effectenbank Stroeve, ziet vooral in het vierde kwartaal de markt aantrekken.
De kleinere IT-bedrijven hebben vertrouwen in de verdere toekomst. "Er hangt een hoop boven de markt", zegt Ctac's Wienbelt. "De e-business investeringen gaan een keer komen. En gelukkig is het jaar bijna om."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.