Microsoft presenteert plannen voor Internet

AMSTERDAM - Software-producent Microsoft gooit de komende jaren zijn volle gewicht achter het Internet.Zo moet het mogelijk worden dat gebruikers van het pakket 'Money' (privé boekhouden en elektronisch bankieren) via Internet direct hun eigen bank benaderen en transacties afhandelen. Er zijn daarover met verschillende banken oriënterende gesprekken gevoerd maar tot concrete afspraken hebben die nog niet geleid.

Om de geldelijke transacties veilig te laten verlopen ontwikkelde het bedrijf de Secure Electronic Transaction-technologie (SET). Een van de componenten hiervan wordt ook gebruikt voor het zorgeloos betalen in de E-shop, een elektronische winkel op Internet. Microsoft runt het digitale warenhuis in samenwerking met Walmart, een van de grootste winkelketens in Amerika.
Het Microsoft Network (MSN) moet populairder worden door MSNBC, een gratis nieuwsdienst die tot stand gekomen is door een joint-venture met nieuwszender NBC.

Activex

Verder werd Visual J++ ontwikkeld, een Java-compiler met dezelfde interface als C++, die - in bèta-versie - gratis van het Internet te plukken is. Activex, een standaard om interactieve webpagina's te ontwikkelen, gaat een stuk verder dan Java. Een van de onderdelen is 'Direct Movie'. Hiermee kan de Internet-gebruiker via zijn webbrowser direct tv-beelden op zijn scherm krijgen of praten met bijvoorbeeld de klantenservice van een Internet-dienst. Het beheer van de standaard is aangeboden aan de Internet Engineering Task Force (IETF).
Als het aan Microsoft ligt zullen PC-gebruikers binnen niet al te lange tijd zelfs het gevoel hebben dat ze surfen als ze niet op Internet zitten. Het concept 'Active Desktop', ook bekend onder de codenaam Nashville, beoogt de volledige integratie van de Internet-explorer en de Windows-explorer. Het effect zal zijn dat de informatieweergave op de PC het uiterlijk en de bediening van een webpagina krijgt.
Ongetwijfeld zullen snel meer plannen volgen. Een groot deel van de meer dan 2 miljard dollar die dit jaar uitgetrokken is voor research and development zal namelijk worden besteed aan Internet. YG

Recordwinst

In een bijzonder boekjaar 1996 (twintigjarig bestaan van Microsoft wereldwijd, tienjarig jubileum van de afdeling Benelux) waren ook de financiële resultaten opmerkelijk.
Het jaar werd afgesloten met een omzet van 8,67 miljard dollar, een stijging van 46 procent ten opzichte van het vorige boekjaar. De nettowinst bedroeg 2,2 miljard dollar. De winstgroei was de hoogste sinds 1992. Voor deze recordwinst zorgden met name de verkopen van Windows 95, Office 95 en Windows NT.
Internet brengt nog steeds nauwelijks geld in het laatje. Slechts de Starter Kit bracht een zeer bescheiden bedrag binnen. In het komend boekjaar verwacht het bedrijf wel munt te slaan uit het Internet.
De omzet had nog fiks hoger kunnen zijn; de opbrengst die gemist wordt door software-piraterij wordt wereldwijd geschat op maar liefst 50 procent. In Nederland is men blijkbaar nog minder bereid de programma's te kopen in plaats van te kopiëren. Hier wordt het omzetverlies op 60 procent geraamd.
Het is nog zeer de vraag of Windows 95 ook in de naaste toekomst zo winstgevend blijft. Het marktonderzoeksbureau Dataquest heeft de voorspelling over het aantal te verkopen exemplaren weer naar beneden moeten bijstellen, nu met 27 procent vergeleken met schattingen begin dit jaar. Vooral grote en middelgrote bedrijven blijven vragen naar Windows 3.1x, omdat ze opzien tegen het upgraden van hard- en software op de soms duizenden computers. Andere organisaties slaan Windows 95 over in afwachting van de nieuwe versie van Windows NT die dit najaar uitkomt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-23T00:00:00.000Z Yvonne Geiss
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.