Triple P stevent af op zwaar verlies

Ingrijpende maatregelen lijken laatste redmiddel

Triple P staat voor een krachttoer. Eind deze week kondigt de nieuwe president-directeur Jan-Willem Baud ingrijpende maatregelen aan die het bedrijf er weer bovenop moeten helpen. Door de hoge reorganisatielasten zal het tweede kwartaal van 1997 zwaar in de rode cijfers worden afgesloten.

Het softwarebedrijf uit Vianen wil pas ingaan op de plannen en de cijfers nadat de Amerikaanse beurs deze week is ingelicht. Vast staat in ieder geval dat het erop of eronder is voor Triple P. Nog zo'n verliesgevend kwartaal als het tweede kan fataal zijn voor het voortbestaan, verwachten aandeelhouders. Volgens hen gaat het concern zich concentreren op het structureren van goedlopende activiteiten. Slecht draaiende afdelingen worden afgestoten of gesloten. Daarbij kunnen gedwongen ontslagen vallen. Ook wordt een aanzienlijk bedrag uitgetrokken voor het achterstallig onderhoud van computerprogrammatuur. Baud, die de opgestapte topman Fezi Khaleghi Yazdi is opgevolgd, heeft een sterke financiële man in de persoon van Arthur Röell aangetrokken om alle lekken boven water te krijgen, aldus de aandeelhouders.

Bedonderd

Dat Triple P in de hoek zit waar de klappen vallen bleek uit een artikel in het augustus-nummer van het tijdschrift Quote. De strekking daarvan luidt dat Amerikaanse beleggers het recht hebben zich bedonderd te voelen. De automatiseerder heeft tijdens de voorbereiding van de Nasdaq-beursgang van anderhalf jaar geleden in zijn beursprospectus een veel te florissant beeld geschetst van de prestaties van zijn bedrijf. Volgens de strenge Amerikaanse beurswetgeving kan een bedrijf gedwongen worden alle aandelen terug te kopen als het misleidt of niet de waarheid vertelt, en aandeelhouders daardoor schade lijden, meldt het blad.
Quote onthult in een andere bijdrage op zijn elektronische uitgave dat Triple P zijn aandeelhouders op de vergadering van 23 juni jongstleden informatie onthouden zou hebben. Op diezelfde dag hoorde het bedrijf van Nasdaq namelijk dat het naar de OTC Market zou worden verbannen, informatie waarvan het aannemelijk is dat die de koers van het aandeel beïnvloedt en dat die openbaar gemaakt moet worden. Dit nieuws maakte Triple P pas een dag later bekend. Verder zit er volgens het blad aan de handelswijze van aandeelhouder en mede-oprichter Said Nadjafi een luchtje. Hij verkocht op 19 juni 200.000 aandelen. Vier dagen later werd Triple P naar het strafbankje van Nasdaq verwezen, lag dit nieuws op straat en was handelen in Triple P-aandelen daarom niet langer mogelijk.
De woordvoerder van Triple P toont zich zeer geïrriteerd over de artikelen van Quote. Ze staan vol met feitelijke onjuistheden en geroddel, aldus de zegsman. Triple P heeft overwogen de oplage in beslag te laten nemen, maar zag daar toch vanaf. "Mocht duidelijk worden dat wij door het artikel schade lijden, dan beraden wij ons alsnog over juridische stappen", laat hij weten.

Bergafwaarts

De Nasdaq-emissie bracht 110 miljoen gulden op. De eerste maanden na de introductie liep het goed met het aandeel; daarna ging het bergafwaarts. Triple P sloot 1996 af met een verlies van 19 miljoen gulden. De neerwaartse spiraal kon dit jaar niet worden gestopt. Door een negatief eigen vermogen is het bedrijf inmiddels verbannen naar het OTC Bulletin Board, het Wilde Westen van de Nasdaq. Technisch is het bedrijf failliet, maar door een onderhandse aandelenruil met een select groepje beleggers, waaronder de investeringsmaatschappijen Paribas en Orange Fund, haalde Triple P recentelijk 49 miljoen gulden binnen. Mocht het bedrijf het financieel rechte pad weer terugvinden, dan overweegt het op termijn een gang naar de Nederlandse aandelenbeurs. RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.