Britse zware jongens lichten IT-bedrijven op

Xplore ontspringt de dans door gezond wantrouwen

Een bende Britse oplichters is in Nederland actief. Ze gebruiken bestaande bedrijfsnamen en vervalst briefpapier van de bank om computerbenodigdheden te bestellen. Het bedrijf Xplore uit Alblasserdam bespeurde onraad en leverde uiteindelijk geen materiaal.

Volgens Laura Reitsma van Xplore benaderde het Britse Ryman Electronics haar bedrijf voor de levering van geheugenmodules ter waarde van 700.000 gulden. Dit onderdeel van de kantoorboekhandel Ryman Stationary zou vooraf met een cheque betalen. "Onze bank vond aan deze betalingswijze echter teveel risico's kleven en wilde dat het bedrag telefonisch werd overgemaakt. Ryman ging hiermee akkoord en bevestigde dit middels een fax van de Barclays Bank. Omdat het bedrag maar niet binnenkwam en het wel om een spoedbestelling ging, hebben wij de opgegeven contactpersoon bij de bank gebeld. Die zei nogmaals dat het bedrag onderweg was en dat wij de modules konden opsturen."
Reitsma en haar collega's vertrouwden het zaakje toch niet helemaal en probeerden meer informatie over de klant te krijgen. "Wij hebben de afdeling veiligheidszaken van Barclays gebeld. Die meldde dat onze contactpersoon daar niet werkzaam was. Ook kwamen we erachter dat het bedrijf Ryman Electronics zelfs niet bestaat." De oplichters blijken ook in andere gevallen steeds voor bestaande firmanamen te kiezen om een BTW- en Kamer van Koophandel-nummer te kunnen gebruiken. Zulke gegevens klinken vertrouwd, maar de naam en de gegevens zijn wel aangepast om leveranciers op een dwaalspoor te brengen.
Reitsma heeft nog een keer contact gehad met het zogenaamde bedrijf en vertelde dat ze het geld nog steeds niet had ontvangen. Als antwoord kreeg ze te horen dat het ieder moment kon binnenkomen. Haar voorstel iemand daarna op het vliegtuig naar Londen te zetten om de spullen te komen afleveren, stuitte echter op weerstand. Die reactie gaf de doorslag om ten slotte van levering af te zien en aangifte van oplichting te doen. Reitsma betwijfelt of de politie de daders kan achterhalen, gezien de professionele manier waarop ze te werk gaan. "Ze bedienen zich van vals briefpapier van de Barclays Bank of National Westminster Bank. Ze hebben al hun telefoonnummers doorgeschakeld naar mobiele telefoons. In het buitenland kun je daardoor nooit een nummer achterhalen. Wanneer een zending onderweg is, achterhalen ze het tracknummer van UPS of DHL en bellen het koeriersbedrijf op met de mededeling dat ze het pakket zelf komen ophalen."
In het geval van de Bussumse groothandel Siso Computers, dat op een vergelijkbare manier wel werd opgelicht (voor ruim 2 ton), lieten de Bul Supers de bestelling afleveren bij een appartementencomplex in Oxfordshire met één huisnummer en twintig deurbellen. Een Rotterdams IT-bedrijf zou voor 90.000 gulden het schip in zijn gegaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-11T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.