Microsoft acht aanklacht ministerie niet bewezen

Microsoft is optimistisch over de uitkomst van de rechtszaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen de onderneming heeft aangespannen. Ondanks de ogenschijnlijke overwinning van aanklager David Boies tijdens de zittingen, acht Microsoft de aanklachten niet bewezen. Dit blijkt uit de documenten die het bedrijf deze week aan rechter Thomas Jackson overhandigde.

Beide partijen hebben hun feitenvindingen bij de magistraat moeten inleveren. In deze documenten geven Microsoft en het ministerie hun visie op de rechtszaak. Op 10 september kunnen de litiganten reageren op de argumenten van hun opponent. Eind september volgt de laatste uitwisseling van argumenten. De rechter zal later dit jaar of begin 2000 uitspraak doen.
In een document van enkele honderden pagina's heeft Microsoft deze week aangegeven dat de verdediging van het bedrijf tijdens de antitrustzaak nog fier overeind staat. Aanklager David Boies toonde voor het oog van de rechter weliswaar enkele tegenstrijdigheden aan in de verklaringen van de Microsoft-getuigen, maar het bedrijf vindt dat er van een nederlaag nog geen sprake is. Boies heeft weliswaar punten gescoord, maar kon de argumenten van Microsoft niet onderuithalen.

Ontkenningen

Microsoft heeft dan ook in zijn feitenvinding aangegeven dat het bedrijf geen monopoliepositie inneemt, vanwege de toenemende concurrentie op de markt. Tevens ontkent de softwarefabrikant de Internet Explorer aan Windows te hebben gekoppeld om de concurrentie het leven zuur te maken. Verder profiteren consumenten van de handelwijze van Microsoft.
In de documenten van het Ministerie van Justitie stonden opnieuw de aanklachten tegen Microsoft genoemd: de onderneming maakt misbruik van zijn dominante positie en probeert zijn monopolie op het gebied van besturingssystemen uit te breiden naar de markt van browsers. Tevens werpt Microsoft obstakels op voor concurrenten. Het ministerie citeert vice-president Paul Maritz van Microsoft. Hij zou hebben gezegd dat Microsoft de luchttoevoer van Netscape zal afsnijden. "Alles wat zij verkopen, gaan wij gratis weggeven."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-13T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.