William Hewlett en David Packard: de HP-Way

Verkiezing IT-persoonlijkheid van dit millennium

William Hewlett (1913) en David Packard (1912-1996) staan bekend als oprichters van één van de grootste IT-bedrijven ter wereld. En het was niet eens hun bedoeling in de computers te gaan; dat was simpelweg een bij-artikel voor de meet- en testapparatuur die hun bedrijf fabriceerde.

De twee grondleggers van het bedrijf konden dit niet voorzien toen zij in 1938 afstudeerden als elektrisch ingenieurs en het advies van professor Fred Terman, hun mentor aan de Stanford University, ter harte namen. "Ga niet voor een baan bij ingenieursfirma's aan de oostkust. Blijf hier in Californië en maak je eigen toekomst", luidde de wijze raad. En dus stopten deze studievrienden hun spaargeld in een gezamenlijk elektronicabedrijfje.

Kop of munt

In het later legendarisch geworden Palo Alto (Californië) betrokken de twee jonge ondernemers een garage waar net één auto in paste. Die krappe werkplaats bevatte een werkbank en wat huis-, tuin- en keukengereedschap. Met die schaarse middelen en het bedrijfsbudget van 538 dollar legden beide jongemannen de basis voor het huidige multi-miljarden bedrijf. De naam dankt de onderneming aan de worp van een muntstuk. Het lag voor de hand dat de twee ingenieurs hun achternamen zouden gebruiken voor de naam van hun bedrijf, maar welke naam zou eerst komen? Kop of munt zou beslissen: William won.

Hoe groeien

Het eerste product werd de HP-200A audio-oscillator. De twee slimme zakenjongens kozen bewust voor een hoog productnummer om de schijn te wekken dat hun bedrijfje al enige tijd 'in business' was. In de jaren daarna ontwikkelde HP meer elektronische meetinstrumenten en uiteindelijk ook computers. Al gauw groeide het bedrijf uit tot een flinke onderneming. Daarbij bespraken William en David in verband met de groei niet alleen over 'hoeveel', maar vooral over 'hoe'. Dit omvatte grote aandacht voor de werknemer en een flinke nadruk op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van zowel bedrijf als personeel. Deze aparte manier van bedrijfsbeheer kreeg de naam de 'HP way' en geeft het bedrijf nog altijd glans als vriendelijke werkgever.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.