Nederlandse 'high-tech' liever naar Nasdaq

Beursbestuurders zetten tegenoffensief in

AMSTERDAM - De Nasdaq, de elektronische schermenbeurs in New York, blijft voorlopig nog grote aantrekkingskracht uitoefenen op jonge Nederlandse 'high-tech'ondernemingen. Maar de Amsterdamse effectenbeurs en zeker de Europese tegenhanger van de Nasdaq, de Easdaq, maken een kans. Met name snelgroeiende Nederlandse IT-ondernemingen die opzien tegen de zware toelatingsprocedure, zouden ook hier een beursnotering kunnen aanvragen.

Dit stelt Leendert J. van Driel, mede-oprichter en algemeen directeur van de Gilde Investment Funds, een verschaffer van risicodragend kapitaal. Hij vindt het een goede zaak dat het bestuur van de Amsterdamse effectenbeurs een tegenoffensief is begonnen tegen de Amerikaanse Nasdaq.
Van Driel reageert positief op het initiatief van de Amsterdamse effectenbeurs om Nederlandse bedrijven die een beursnotering buiten Nederland overwegen, te wijzen op de voordelen van een plaatselijke notering. In dit kader zijn ondermeer AND Software uit Rotterdam, het Amsterdamse software-bedrijf Prolin en het Dordse Seagull benaderd. Hij acht het gunstig als jonge ondernemingen toegang krijgen tot de Nederlandse kapitaalmarkt.
Het is de Amsterdamse effectenbeurs een doorn in het oog dat de Nasdaq met name op Nederlandse automatiseerders een grote aantrekkingskracht heeft. Baan Software, ASM Lithography en Besi Semiconductors kunnen terugzien op een succesvolle introductie. De vaak spectaculaire koersstijgingen van Nederlandse fondsen in de Verenigde Staten brachten ook andere IT-bedrijven op de gedachte in New York een beursnotering aan te vragen. Hoewel de Nasdaq in de afgelopen maanden een behoorlijke neerwaartse correctie heeft laten zien, blijven de koers/winst-verhoudingen daar ver boven het gemiddelde in Amsterdam liggen. Van Driel spreekt van een enorm plaatsingsvermogen. Dagelijks wordt een gigantisch handelsvolume bereikt. "Amsterdam kan daar niet aan tippen," aldus de eerste man van Gilde Investment Funds.

Status

Een notering aan de Nasdaq geeft ook een zekere status. Het geeft aan dat je volop meetelt in het high-techwereldje. De procedures die aan een beursnotering vooraf gaan, zijn volgens Van Driel in New York sterk afgestemd op snelgroeiende ondernemingen met een hoogwaardige technologie. Dat is daar beter geregeld dan in Amsterdam. Bij de beursintroductie worden aan de prospectus bepaald hoge eisen gesteld. De kwaliteit van de gerapporteerde informatie moet uitstekend zijn. Van Driel: "De informatie is van een dusdanig hoog kaliber dat beleggers daar veel aan kunnen ontlenen. In Amsterdam zijn de eisen algemener van aard. De beurs daar is minder specifiek gericht op hoogwaardige technologie." Dit laatste heeft weer gevolgen voor de beleggers. Het is de vraag of deze voldoende informatie krijgen.

Rapportage-verplichting

Van Driel denkt dat de Amsterdamse effectenbeurs met name voor die Nederlandse high-techbedrijven interessant kan zijn, die terugdeinzen voor de uitgebreide rapportage-verplichtingen in New York. Een beursnotering aan de Nasdaq kost vrij veel geld en brengt het nodige huiswerk met zich mee. Een alternatief wordt gevormd door de AIM-markt in Londen. AND Software in Rotterdam ging op 10 juli als eerste Nederlandse high-techonderneming naar die jonge, al redelijk succesvolle beurs. Volgens Van Driel worden bij de Londense AIM niet zulke strenge eisen gesteld als bij de Nasdaq. De eisen zijn zelfs minder hoog dan in Amsterdam, weet hij.
Een groot voordeel van de Nasdaq is dat een notering daar bedrijven in de schijnwerper van de belangstelling brengt. Een introductie op de schermenbeurs van New York gaat gepaard met de nodige internationale publiciteit. Ook krijgt men zo sneller aandacht van beursanalisten, die alleen maar high-techfondsen volgen.

Toonaangevend

De Rotterdammer Ad Rietveld, voormalig 'chief executive officer' van Wordperfect en momenteel druk met investeringen op gebied van high-tech, wijst op dit aspect. Rond de Nasdaq is een beleggingscultuur ontstaan, waarin analisten van effectenhuizen een belangrijke rol spelen. Deze analisten hebben een grote kennis van de informatie-technologie. Ze weten precies welke bedrijven toonaangevend zijn. Nieuwkomers die een notering aan de Nasdaq voorbereiden, worden stevig aan de tand gevoeld. Maar als een bedrijf bij de analisten in de smaak valt, worden ook hoge prijzen voor de nieuw genoteerde aandelen betaald. Het klimaat op de Nasdaq is daarom goed voor nieuwe technologiefondsen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-09T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.