Directie Lanalyst vecht tegen ontslag

Weinig belangstelling ict'ers voor overstap naar uitzendbedrijf Melridge

Oprichters en directeuren van Lanalyst, Rob Ruiten en Adrie Wormgoor, vechten tegen hun dreigende ontslag. Uitzendorganisatie Melridge, dat drie van de vier bedrijven van de twee directeuren heeft overgenomen, ligt met het duo overhoop en heeft ze daarom geschorst.

Dat stelt Jurgen Verhoosel van Trend Consultancy, die voor voor Melridge de overname afwikkelt van Mind IT, Lustrare en Novice, onderdelen van Lanalyst-groep. Ruiten ontkent ten stelligste dat hij ontslagen gaat worden. Volgens hem hebben hij en Wormgoor zich een week geleden ziek gemeld omdat ze zich niet konden verenigen met het gevoerde beleid. De onenigheid betreft volgens hem vooral de manier waarop Melridge omgaat met de 58 werknemers die de investeerder annex uitzendorganisatie wil ontslaan.
Die zijn allemaal ondergebracht in Lanalyst, de enige van de vier bv's die Melridge niet heeft overgenomen en die moet worden opgeheven omdat het bedrijf zelf in de it-detachering wil stappen. Sinds de overname op 11 juni hebben de ruim vijftig automatiseerders geen cent salaris meer ontvangen. De werknemers van Mind IT die in Lanalyst zijn ondergebracht, hebben wel loon gekregen. Verhoosel: "Melridge heeft Mind IT overgenomen en dus voor deze werknemers ook een loondoorbetalingsverplichting".
Ruiten vindt dat geen manier van doen, zegt hij. Over de verdere achtergronden van het conflict wil hij geen mededelingen doen, na uitvoerig overleg met zijn advocaten. De directeur voorspelt wel dat het nog een hard gevecht zal worden. Over enkele weken wil hij meer details geven.

Faillissement

De belangstelling van Lanalysters voor een vaste betrekking bij Melridge is niet groot. Minder dan vijftig mensen hebben een contract getekend. De overgrote meerderheid heeft besloten om niet in dienst te treden bij Melridge. Volgens Verhoosel blijven ze daarmee vrijwillig bij hun oude werkgever Lanalyst en riskeren ze dat ze bij een faillissement op straat komen te staan.
Het faillissement van Lanalyst lijkt inmiddels onontkoombaar, nu FNV Bondgenoten daar bij de rechter om heeft gevraagd. Voor de bond was de maat vol toen Melridge het salaris voor juni nog steeds niet bleek te hebben overgemaakt. Verhoosel ontkent daarover met de bond een afspraak te hebben. Er was volgens hem slechts de toezegging dat hij zou proberen de salarissen uit te betalen.
Vorige week zei hij opnieuw de salarissen over juni snel over te maken. Begin deze week hadden de automatiseerders nog steeds geen gulden gezien. Volgens Verhoosel is de oorzaak "een interne kwestie".
Deze week diende een kort geding voor de Leidse kantonrechter over een loonbeslag voor de gedupeerde werknemers. Verhoosel wil de achterstallige lonen pas betalen als FNV Bondgenoten een sociaal plan heeft ondertekend. Volgens hem heeft Lanalyst geen geld meer. Melridge wil als 'sociaal gebaar' het achterstallige loon betalen in ruil voor een vordering op Lanalyst, maar dan moet wel duidelijk zijn wat een 'nette afwikkeling' gaat kosten. En daarvoor moet er een sociaal plan liggen, stelt Verhoosel.
Het grootste struikelblok staat zo nog steeds overeind: de vakbond weigert een sociaal plan te ondertekenen zolang het achterstallige salaris niet is betaald. De mensen zijn immers nog gewoon in dienst en Lanalyst is als werkgever wettelijk verplicht om hun salaris te betalen, stelt de bond. Wordt het bedrijf failliet verklaard, dan nemen het Gak en Cadans de loondoorbetaling over. Volgens FNV-vakbondsbestuurster Mariska Steur is een faillissement op dit moment het beste voor de werknemers. Verhoosel: "De bond dupeert daarmee wel de overige schuldeisers. Daar heeft de FNV blijkbaar geen boodschap aan."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ha die Jurgen Verhoosel,

Heb jij bij mij in Monster op de basisschool gezetn?

Groetjes Louis van Paassen

Ik heb inderdaad in monster op een basisschool gezeten.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-10T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.