IBM'er verwaarloost loopbaan

Meer dan 40 procent heeft geen afspraken met manager

De directie van IBM wil dat elke werknemer nog deze zomer een individueel loopbaanplan opstelt. Ondanks dat veel IBM'ers zich zorgen maken over hun carrière, zijn ze namelijk nauwelijks gericht bezig met hun loopbaan.

Een groep van 359 IBM'ers werd eind 1996 ondervraagd door het Job Development Centre. Het loopbaancentrum van IBM wilde wel eens weten hoe en in welke mate medewerkers iets doen aan hun ontwikkeling. Of ze initiatief tonen en voldoende ruimte krijgen van hun managers, waren de prangende vragen. IBM wil dolgraag een "lerende organisatie" zijn om slagvaardig op de turbulente IT-markt te kunnen reageren. Maar de uitkomsten van het onderzoek, die onlangs openbaar zijn gemaakt, moeten voor het automatiseringsconcern een bittere pil zijn. Van de ondervraagde IBM'ers is slechts 30 procent (in geringe mate) bezig met de volgende stap in zijn loopbaan. Meer dan 40 procent heeft hierover helemaal geen afspraken gemaakt met zijn manager.

Passief

Vooral oudere medewerkers, degenen met een flink aantal dienstjaren en IBM'ers met een lagere opleiding zijn minder gemotiveerd om aan hun ontwikkeling te werken. Ze zijn bovendien niet snel geneigd een andere functie te aanvaarden binnen het bedrijf. De IBM'er is dus passief, maar dat wil niet zeggen dat hij zijn carrière zonnig tegemoet ziet. Integendeel. Liefst 26 procent maakt zich veel tot zeer veel zorgen over zijn loopbaan en nog eens 41 procent tobt er een beetje over.
Ook de IBM-managers krijgen ervan langs in het onderzoek. De meeste medewerkers zijn goed op de hoogte van de vaardigheden die ze nodig hebben om aan hun ontwikkeling te werken. Ze willen daartoe ook best stappen ondernemen, maar alleen als hierover met de manager afspraken zijn gemaakt. De managers laten het op dit punt echter te vaak afweten.

Spijtig

"Natuurlijk zijn we teleurgesteld in de uitkomsten van het onderzoek", reageert Ans Klaasse Bos, plaatsvervangend directeur personeelszaken. "De loopbaan van een IBM'er is de gedeelde verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever. We hebben hier tal van mogelijkheden voor personeel om aan hun loopbaan te werken. Als daar dan geen gebruik van wordt gemaakt, is dat spijtig."
De activiteiten van het Job Development Centre zullen meer onder de aandacht van het personeel worden gebracht. Onder anderen door het uitbrengen van een krant, de zogenoemde Loopbaanwijzer. Daarnaast heeft de directie aan managers opdracht gegeven nu eindelijk eens vaart te zetten achter loopbaangesprekken met werknemers. Nog voor het eind van de zomer moet elke IBM'er een individueel loopbaanplan hebben opgesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.