Nesbic trekt honderd miljoen uit voor investeringen in IT

Investeringsmaatschappij Nesbic heeft het 'Converging Technologies Europe Fund' in het leven geroepen voor investeringen in startende bedrijven.

Het fonds zal gevuld worden met honderd miljoen gulden, waarvan 70 procent al is toegezegd. Hoewel de formele oprichting pas in het najaar plaatsvindt, is het fonds al sinds februari van dit jaar actief. IT- en telecommunicatiebedrijven zijn de doelgroepen waar het fonds zich op richt. Onder leiding van Frank Verschoor heeft Nesbic al in vier bedrijven geïnvesteerd, waaronder The Internet Applications Group. Dit Britse bedrijf gebruikt de participatie van 2,5 miljoen gulden om zijn expansie te financieren.
Naast financiering ondersteunt het nieuwe fonds bedrijven actief in de bedrijfsvoering. "Het inbrengen van IT- en marktkennis en het gebruiken van onze internationale contacten is voor groeiende bedrijven erg belangrijk. In Europa heerst een nogal conservatief, vanuit de bankwereld gedreven, investeringsklimaat", zo verduidelijkt Verschoor de rol die het IT-fonds speelt. Hij realiseert zich dat de combinatie 'geld en advies' door meerdere maatschappijen wordt gepredikt. "Maar er zit vaak een groot verschil tussen zeggen dat je iets doet, en het ook werkelijk doen."

Veelbelovend

Op Nesbics Europese werkterrein zijn in Engeland, Frankrijk en Nederland de meeste veelbelovende softwarebedrijven te vinden, aldus Verschoor, die veel van zijn IT-ervaring opdeed bij Usoft. Telecombedrijven komen vaak in Scandinavië tot ontwikkeling, in het kielzog van grote bedrijven als Ericsson.
Naast de vier bestaande participaties praat Nesbic momenteel met twee andere ondernemingen. Het criterium voor de participatiemaatschappij is dat een bedrijf minimaal een bewezen prototype moet hebben en één tevreden klant. "Verder richten we ons op bedrijven die in een vroege groeifase zitten en financiering en advies nodig hebben voor het ontwikkelen van internationale markten en het verbeteren van producten", aldus Verschoor. De deelnemingen in bedrijven liggen tussen de 10 en de 49 procent.
De investeringsduur zal naar verwachting tussen de drie en de zeven jaar bedragen. Verschoor: "Ondernemingen waar wij in investeren opereren in nichemarkten. We hanteren een ruime bandbreedte in de investeringsperiode, omdat de ontwikkeling van die nichemarkten onvoorspelbaar is."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-31T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.