Verlies leidt tot grote sanering bij Compaq

Compaq heeft in het tweede kwartaal van 1999 een verlies geleden van 184 miljoen dollar. De nieuwe topman Michael Capellas kondigt naar aanleiding hiervan drastische maatregelen aan.

Er zullen tussen de zesduizend en achtduizend banen van de in totaal 69 duizend banen worden geschrapt. Achthonderd tot duizend van de ontslagen zullen in Europa vallen. De precieze verdeling wordt half augustus bekend gemaakt. Ook sluit de computerfabrikant een aantal nog niet nader aangeduide vestigingen en onderdelen. Capellas wil door deze nieuwe reorganisatie twee miljard dollar bezuinigen.
Volgens de opvolger van Eckhard Pfeiffer is het verlies ontstaan door de winstmarges wegvagende prijzenoorlog op de PC-markt. Vooral de verkoop in Europa viel tegen. Het bedrijf heeft veel terrein verloren aan Dell Computer, die veel meer succes boekt door zijn directe verkoop van PC's aan klanten. Dell zit Compaq, 's werelds grootste PC-verkoper, op de hielen en had bijna de nummer één-positie in de Verenigde Staten overgenomen (16,6 tegenover 16,3 procent van het aantal verkochte PC's in het tweede kwartaal). Capellas wil het aandeel van de directe verkoop ten opzichte van de verkoop via zijn dealerkanaal snel verhogen. Nu verkoopt Compaq 15 procent van zijn PC-waar direct; eind dit jaar moet dat 25 procent zijn, met als uiteindelijk streefgetal 40 procent.
Daarnaast kampt het computerbedrijf met een te hoge kostenstructuur, onder meer als gevolg van de hogere ontwikkelkosten bij de overgenomen computerbedrijven Tandem en Digital. Behalve de ontslagronde moet ook de verkoop van internet-zoekmachine Altavista aan Cmgi de kosten naar beneden brengen.
Een jaar geleden boekte Compaq nog een winst van 32 miljoen dollar, exclusief de last van 3,63 miljard dollar als gevolg van de overname van Digital. De omzet steeg met 17 procent van 8,02 miljard naar 9,42 miljard dollar.
De aangekondigde ontslagen komen nog eens bovenop de zeventienduizend banen die Compaq na de overname van Digital wegsneed. Het nieuwe reorganisatieplan gaat tussen de zevenhonderd- en negenhonderd miljoen dollar kosten, een post die ten laste komt van het derde kwartaal.   RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.