Comeback Fezi Khaleghi bij worstelend Triple P

'Mijn kracht ligt in strategie, niet in management'

Oprichter, ex-topman en grootaandeelhouder Fezi Khaleghi Yazdi zegt vreselijk veel zin in zijn comeback te hebben. Hij is teruggehaald om als commissaris weer visie, elan en groei in Triple P te brengen. "Ik heb geleerd van mijn fouten uit het verleden".

PPP
De Nederlandse Iraniër Fezi Khaleghi Yazdi (1952) verlaat in 1988 HCS om in 1989 zijn eigen Triple P op te richten, onder het van IBM geleende motto People, Performance, Partnership, meldt het maandblad CIO. De firma bestaat uit een conglomeraat van opgekochte bedrijfjes, maar de echte klapper denkt Khaleghi binnengehaald te hebben met de aankoop van het verlieslatende MAI Europa in 1994. Omdat Nederlandse banksteun uitblijft, zoekt hij een uitweg in de Verenigde Staten, waar Triple P eind 1995 een beursnotering aan de Nasdaq krijgt. De aankoop van MAI blijft echter een blok aan het been van het bedrijf. In 1997 stapt Khaleghi onder zware druk op. Onder leiding van de in 2001 vertrokken Jan Willem Baud begint Triple P aan een jarenlange sanering. Recent nog kondigt het bedrijf aan 43 van de 373 arbeidsplaatsen te schrappen.
Bij Triple P rommelt het geregeld. Vorig jaar bijvoorbeeld stonden de toenmalige topman Johan Vunderink en zijn raad van commissarissen in de Amsterdamse Ondernemingskamer tegenover een groep aandeelhouders onder leiding van Khaleghi. Vunderinks opvolger Robert Pijselman stapte jongstleden 1 juni op samen met commissaris Harry Schade. De andere commissarissen vonden dat Pijselman zich niet aan de afspraken hield om een krachtige toekomstvisie te presenteren en meenden tevens dat zij te laat en niet voldoende waren geïnformeerd over de terugval in omzet de afgelopen maanden.
Als gedelegeerd commissaris gaat u het tijdelijk bestuur van Triple P bijstaan in het zoeken naar een nieuwe directeur en het uitstippelen van een groeistrategie. Wat is uw inschatting van de situatie?
Sinds 1997 is Triple P steeds gesaneerd. Het is een stuk kleiner geworden met minder omzet en minder activiteiten. Nu is de tijd gekomen om de continuïteit vast te houden en de opgaande lijn te pakken, ondanks de moeilijke markt.
 
Wordt Triple P weer net zo groot als in de begintijd?
Nee, de omstandigheden zijn tegenwoordig anders. Het draait niet meer om het creëren van massa en one-stop-shopping, maar om specialistische diensten van hoge kwaliteit. Dat zijn zaken waarmee je klanten beter kan bedienen. Triple P is nog te breed actief, het kent te weinig diepgang. Dat wil ik zien te veranderen.
 
Hoe dan?
Bijvoorbeeld via extra investeringen in de oplossingen van Triple P voor de gezondheidszorg en de mediamarkt, en het uitbouwen van onze beheercapaciteiten in het dienstenaanbod. Dat laatste geldt met name voor uitbesteding, gericht op het overnemen van het beheer van de infrastructuur en kantoorautomatisering bij middelgrote klanten. Daarnaast geloof ik sterk in allianties met andere partijen om het dienstenaanbod te versterken.
 
Komen er nog nieuwe reorganisaties?
Nee hoor, er is al flink gesaneerd. Doel is om via een gezond groeipad de omzet van tachtig- tot honderd miljoen euro gestaag te laten stijgen met een structurele winstgevendheid.
 
Hoe kijkt u terug op de tumultueuze beginjaren?
Triple P was een goed concept. Het groeide alleen te hard, in te grote stappen. Ik schoot tekort in het managen ervan. De overname van MAI was een brug te ver. In 1997 heb ik afstand genomen van het bedrijf. Dat is een juiste beslissing gebleken. Ik was nog jong en onderschatte de mogelijkheden. Bovendien weet ik nu dat het dagelijks besturen van een bedrijf niet mijn specialiteit is.
 
Wat heeft u eigenlijk in de tussentijd gedaan?
Uitgerust, nagedacht en andere bedrijven geadviseerd. Als grootaandeelhouder heb ik verder vanaf de zijlijn toegekeken hoe het Triple P verging. Ik ben in die tijd tot de conclusie gekomen dat mijn kracht in strategisch inzicht ligt, niet in dagelijks management. Dus, nee ik kom niet terug als bestuursvoorzitter. Op dit moment ligt dat prima in handen van onze interim-bestuurder Huub Crijns. We zoeken samen naar een opvolger: een stevige manager voor wie ik als sparring partner kan dienen. Ik kom niet meer terug aan het roer. Dat soort oude fouten zal ik niet meer maken. Bovendien blijf ik zo lang als nodig is betrokken bij de strategie, maar wel zo kort mogelijk.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.