KPN verbindt zich aan Atos Origin

Telecomconcern wil alle interne ict uitbesteden aan Frans/Nederlandse automatiseerder

Atos Origin trekt een lange neus naar de concurrentie. De automatiseerder wordt de belangrijkste ict-partner van KPN. Het neemt KPN Datacenter over voor 163 miljoen euro en onderhandelt met het telecomconcern over de overname van het softwarehuis en het werkplekbeheer. Mocht dat doorgaan, dan krijgt Atos Origin er jaarlijks zo'n 400 miljoen euro extra omzet bij.

Topman Bernard Bourigeaud bezocht vorige week vrijdag de grote vestigingen van KPN Datacenter in Groningen en Den Haag om de medewerkers persoonlijk tekst en uitleg te geven. Daarmee onderstreepte hij het belang van de aankoop voor zijn bedrijf. KPN Datacenter telt 1040 medewerkers, heeft een omzet van rond de 400 miljoen gulden en beschikt over 11 computercentra annex backup-bunkers in Groningen (4), Amsterdam (2), Den Haag, Heerlen, Zwijndrecht, Bussum en Amersfoort. Atos Origin sloot een contract met een looptijd van minimaal zes jaar. Bourigeaud noemt als pluspunten van KPN Datacenter de grote ervaring in het beheren van een rekencentrum, de technologische geavanceerdheid en het goed gekwalificeerde personeel. "Ze zullen alleen nog moeten leren hoe ze hun diensten moeten verkopen", tekent hij hierbij aan.
"De overname van KPN Datacenter vormt een belangrijke versterking voor de Nederlandse markt", vervolgt hij. "We vullen er ook ons gat op de telecom-markt mee op. In Nederland was onze aanwezigheid op dit vlak niet sterk." Hij wijst er bovendien op dat de Nederlandse vestiging van Atos Origin qua omzet op gelijke hoogte komt als in Frankrijk, ruim 1 miljard euro. Nu dat doel is bereikt, zal de ict-dienstverlener de focus verleggen naar expansie op de Duitse en Britse markt.
KPN heeft veel vertrouwen in Atos Origin en onderhandelt met de automatiseerder ook over de verkoop van het Softwarehuis dat software ontwikkelt voor KPN Datacenter, en Werkplekdiensten, dat 35.000 desktops voor KPN beheert. Mochten die onderhandelingen slagen, dan zou dat Atos Origin nog eens 200 miljoen euro omzet per jaar opleveren. Opvallend genoeg passeert KPN hiermee IBM, dat tot voor kort de belangrijkste ict-partner van het telecombedrijf leek. Twee jaar geleden verkocht KPN aan IBM het werkplekbeheer dat het voor klanten uitvoerde. Eind juni nog kondigden beide partijen aan te gaan samenwerken om innovatieve telecom-oplossingen in de markt te zetten.

Exclusief

Computable meldde in mei dat Atos Origin, IBM, Compaq, EDS, CSC, Pink Roccade en, hoogstwaarschijnlijk, Cap Gemini Ernst & Young, een bod uitbrachten op het interne computercentrum. KPN koos er uiteindelijk voor om exclusief met Atos Origin te onderhandelen, omdat volgens Bourigeaud, de bedrijfsculturen goed op elkaar aansluiten en Atos met de overname van Origin heeft bewezen snel en succesvol te kunnen integreren. Naar verwachting zal de verkoop eind september worden afgerond. Bourigeaud verwacht daarna weinig integratieproblemen, ook niet rond de arbeidsvoorwaarden.
KPN kan met de verkoopopbrengst van 163 miljoen euro zijn schuldenlast weer wat verlichten. Hoewel het bedrijf het beheer van zijn eigen automatisering dus volledig wil uitbesteden, blijft het wel actief als ict-dienstverlener. Via zijn werkmaatschappij Corporate Networks biedt het aan klanten ip/data-diensten. Het opende onlangs het derde cybercentre (Schiphol), maar het kan ook local area networks aanleggen of SAP-implementaties begeleiden. Corporate Networks wil met Atos Origin nauw samenwerken op het gebied van applicatiebeheerdiensten en webhosting-oplossingen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij is dit een oud bericht!!!

Ja, dat Google is lekker aan het indexeren geslagen. Artikelen van 7 jaar oud uit de hoge hoed toveren...

Prachtig nieuws anno 2008!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.