'Belastingparadijs' Ierland lokt ict-bedrijven

McAfee haalt internationaal hoofdkantoor weg uit Amsterdam

De gunstige Ierse belastingtarieven voor ondernemingen lokken ict-bedrijven. McAfee, tot voor kort Network Associates geheten, verhuist nu zijn internationale hoofdkwartier van Amsterdam naar een nog te bepalen locatie in dat Engelstalige land.

  
Dell en EMC bevinden zich onder de vele ict-bedrijven die reeds zijn gelokt door de gunstige belastingtarieven van Ierland.
Financieel directeur Steve Richards geeft ronduit toe dat belastingvoordeel het voornaamste motief is. Hij legt uit dat bedrijven in Nederland 34,5 procent belasting over hun winst betalen, terwijl dat in Ierland 12,5 procent is. Inmiddels is staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken zich hiermee gaan bemoeien. Zij wil een regeling treffen met McAfee om diens hoofdkwartier toch in Nederland te houden.
Een woordvoerder van EZ verklaarde tegenover het Algemeen Dagblad dat het ministerie niet wil gaan smeken, maar wel bereid is de mogelijkheden te bekijken. "Misschien kunnen we iets voor ze doen." Staatssecretaris Joop Wijn van Financiën heeft laatst al gezegd dat hij de vennootschapsbelasting wil verlagen van 34,5 naar 29 procent.
De branchevereniging Nederland~ICT roept Wijn op dit zo snel mogelijk door te voeren. De organisatie hamert erop dat Nederland een goed ondernemersklimaat moet bieden om te voorkomen dat meer ict-bedrijven om belastingredenen het land verlaten. De door Wijn voorgestelde belastingverlaging valt pas tegen 2007 door te voeren, met name doordat dit een wetswijziging vereist.
Ondertussen is gebleken dat EZ eerder al heeft gesproken met andere bedrijven die vanwege de fiscale lasten Nederland willen verlaten. "Staatssecretaris Van Gennip heeft met vier ondernemingen gesproken. Daarvan besloten er twee toch te blijven", aldus de woordvoerder. De namen van deze bedrijven worden geheim gehouden.
Andere ict-bedrijven zijn al eerder gelokt door het Ierse belastingklimaat; onder meer Dell, EMC, Nvidia, Apple en Intel. McAfee-topman Richards voegt toe dat er verder geen negatieve factoren vanuit Nederland zijn voor de verplaatsing van het hoofdkwartier. "Nederland is voor ons een goed lopend land, disproportioneel zelfs in vergelijking tot de rest van Europa. We hebben in Nederland nu een marktaandeel van ruim 50 procent."

Ontslagen

Richards zegt dat de verplaatsing van het hoofdkantoor slechts 81 mensen betreft. Zij krijgen weliswaar functies aangeboden in het nieuwe vestigingsland, maar dienen daarvoor wel te verhuizen; telewerken is er niet bij, aldus de topman. De vakbonden zijn niet ingenomen met dit schrappen van banen in Nederland.
De financieel directeur benadrukt dat de te vervallen functies niet die werknemers betreffen die contact hebben met klanten. Het gaat om interne activiteiten als boekhouding, orderverwerking en in enige mate de eigen it. "Customer-facing is een tactische activiteit en dat moet echt lokaal gebeuren."
Het kantoor in Amsterdam telt momenteel 118 medewerkers, van wie er dus 37 blijven. Dat deel van het personeel vormt McAfee Nederland. De Amerikaanse leverancier van antivirus- en beveiligingssoftware heeft in Ierland tot op heden alleen een handjevol verkopers. De locatie voor het hoofdkwartier, dat alle landen buiten de Verenigde Staten en Japan bestrijkt, moet volgens McAfee's huidige planning begin komend jaar rond zijn.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.