SGI keert terug naar oude stiel

Door aanhoudende slechte resultaten ziet computerfabrikant SGI zich gedwongen terug te keren naar zijn kernactiviteit van grafische supercomputers. Het bedrijf lanceerde vorige week nieuwe modellen in zijn Onyx- en Origin-productreeksen die gebaseerd zijn op Numa-technologie (non-uniform memory architecture).

Ook onthulde het bedrijf de slechte financiële resultaten voor het vierde fiscale kwartaal. De omzet bedroeg 534 miljoen dollar, wat neerkomt op een daling van 36 procent ten opzichte van het voorgaande, derde kwartaal van fiscaal 2000. Dit is ook te wijten aan het afstoten van SGI's Cray-divisie. Het nettoverlies voor het afgelopen kwartaal bedroeg 608 miljoen dollar, mede veroorzaakt door een belastingaanslag van 415 miljoen dollar voor de verkoop van aandelen in Risc-processorfabrikant Mips.

Zwakke afzet

De computerproducent wijt de omzetdaling van het laatste kwartaal aan een zwakke afzet over de gehele productlijn. Bestellingen voor systemen liepen terug doordat de nieuwe Onyx 3000- en Origin 3000-machines in aantocht waren, aldus de leverancier.
Voor de komende periode zijn de verwachtingen echter beter. SGI zegt reeds 100 miljoen dollar aan bestellingen te hebben geboekt voor de nieuwe supercomputer- modellen. Het bedrijf verwacht tweederde van die orders het komende kwartaal al te kunnen leveren.
President Bob Bishop, die in augustus vorig jaar de plotseling naar Microsoft overgestapte Rick Beluzzo opvolgde, maant echter tot terughoudendheid voor het eerste kwartaal. SGI lijdt momenteel onder beperkingen in de toelevering van componenten, zoals applicatiespecifieke geïntegreerde circuits (asic's). Toch voorspelt hij een omzetgroei van 15 procent voor het lopende fiscale jaar 2001.

Gunstige koers

Analisten laten zich gunstig uit over de nieuwe koers die SGI met de Onyx 3000- en Origin 3000-machines vaart. Het bedrijf kan zich beter concentreren op zijn aloude nichemarkt voor grafische supersystemen dan de concurrentie aan te gaan met serverfabrikanten als Hewlett-Packard en Sun Microsystems.
"SGI maakt een goede kans om dankzij de nieuwe Numa-flex modulaire systemen weer winstgevend te worden", zegt Steve Milunovich van investeringsbank Merrill Lynch. "Ik denk dat deze producten goed zullen verkopen."
SGI beperkt zich echter niet tot alleen supercomputers. Het bedrijf onthulde deze week een overeenkomst met Intergraph, fabrikant van grafische werkstations voorzien van Intel-processors. De twee computerproducenten delen hun technische kennis en hun producten met elkaar. Verder verkoopt SGI voortaan de grafische Windows NT-werkstations en servers van Intergraph's Zx10-reeks. Intergraph schaft op zijn beurt de komende drie jaar SGI-apparatuur aan ter waarde van 100 miljoen dollar.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.