IT-bedrijven boeken recordresultaten

Koers van Baan duikelt ondanks goede resultaten

Dit artikel delen:

De meeste IT-bedrijven hebben het tweede kwartaal afgesloten met hogere omzetten en winsten. IBM, Microsoft, Tandem, Baan, Sap en EMC boekten florissante resultaten. AT&T boekte als een van de weinige tegenvallende resultaten. De nettowinst van dit bedrijf daalde met 38 procent.

Een opvallend fenomeen doet zich voor bij Baan dat in het tweede kwartaal een netto-opbrengst boekte van 146 miljoen dollar, een stijging van 65 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Over de eerste zes maanden steeg de winst met 156 procent. Bovendien slaagde Jan Baan erin een belastingreductie te verkrijgen van 7 procent. Hij dreigde uit te wijken naar het belastingparadijs Ierland als de Nederlandse overheid hem niet aanzienlijk tegemoet zou komen. Baan eiste een reductie van 8 procent en kreeg er dus zeven.
De dag na het bekend maken van de resultaten daalde de koers echter. Beleggers kunnen vreemd reageren. Analisten verklaren de koersdaling uit het feit dat het aandeel erg hoog genoteerd is en dat de daling nu toe te schrijven is aan het fenomeen dat een aantal aandeelhouders nu de winst pakt.

Microsoft Benelux

De Benelux-vestiging van Microsoft presteert gemeten naar de groei van winst en omzet beter dan de overige werkmaatschappijen van de softwarebouwer. Dit zegt Patrick De Smedt, managing director van het bedrijf. De Smedt deed zijn uitspraak tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Microsoft over het fiscale jaar 1997, dat op 30 juni afliep. "De omzet van onze Benelux-vestiging kwam uit op 501 miljoen gulden. Dat is een stijging van 55 procent. De Europese omzet ligt op 3,310 miljard dollar en steeg ten opzichte van het vorig boekjaar met 29 procent."
De helft van de omzet genereert Microsoft met het Office-pakket. Van Windows NT werden in de Benelux 20.000 eenheden verkocht. "In marktaandeel uitgedrukt is dit 42 procent. Dat is een tweede plaats. Novell had vorig kalenderjaar met Netware een aandeel van 46 procent." De Smedt verwacht Novell in 1997 van de eerste plaats te verdringen op gebied van de netwerkbesturingssystemen.

Hele opgave

Microsoft realiseerde de afgelopen twee jaar een omzetgroei van respectievelijk 54 en 55 procent. Volgens De Smedt wordt het een hele opgave om een vergelijkbare groei voor de komende periode te realiseren. "We verwachten dat de legalisering van software een impuls voor de groei zal zijn. Bovendien komt de conversie van 16-bits naar 32-bits besturingssystemen op gang. Dit betekent groei," aldus De Smedt.
Nederland stapte drie jaar geleden uiterst traag over op de Windows-omgeving. Op dit moment bevindt Nederland zich - vergeleken met andere landen - wat betreft de overstap naar Windows in een stroomversnelling, constateert hij tevreden.
Microsoft heeft de productiekosten van 13,7 terug weten te dringen tot 9,6 procent. "Dit is het gevolg van het distribueren op CD-Roms. Daarnaast wordt steeds vaker software in de vorm van een licentie verkocht. De klant draagt dan zelf zorg voor de distributie naar de verschillende werkplekken. Voor ons is deze manier van verkopen goedkoper," licht hij toe.

IBM

IBM heeft zijn winst over het tweede kwartaal flink zien oplopen. Het resultaat bedroeg 1,4 miljard dollar, tegen 1,3 miljard over dezelfde periode in 1996.
De omzet steeg met 4 procent naar 18,9 miljard dollar. Hierbij speelt de hogere dollarkoers IBM parten, anders was de omzet met 8 procent gegroeid. IBM-topman Gerstner toonde zich tevreden met de halfjaarcijfers, maar hij wees er wel op dat de kosten nog steeds scherp in de gaten moeten worden gehouden.
IBM zag de verkoop in Europa, Afrika en het Midden-Oosten teruglopen met 5 procent. Overal elders boekte het concern een beter resultaat. In het tweede kwartaal heeft IBM voor een bedrag van 1,6 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht.

Unisys

Na een aantal jaren van flinke verliezen lijkt het erop dat Unisys weer eens een jaar uit het rood blijft. Dat gebeurde in 1993 voor het laatst. Het bedrijf zegt op koers te liggen na het afsluiten van het tweede kwartaal. Daarin boekte Unisys een nettowinst van 41,9 miljoen dollar in vergelijking met 5,3 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 1996. De omzet in de Computer Systems Group steeg met 10 procent dankzij de verkoop van de enterprise servers. De Information Services Group ligt op schema met een bruto winstmarge van 21,3 procent, terwijl de omzet van de Global Services Group met 11 procent toenam.

Sun verdubbelt winst

Sun sloot het vierde kwartaal af met een winst van 237 miljoen dollar, bijna een verdubbeling in vergelijking met een jaar geleden toen dat kwartaal werd afgesloten met een winst van 122 miljoen dollar.
Over het gehele fiscale jaar behaalde het bedrijf een omzet van 8,6 miljard dollar, een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, toen de omzet 7,1 miljard dollar bedroeg. Scott McNealy, ceo van Sun, stelt dat de markt Sun beloont voor de consistente visie en strategie in open netwerkcomputing.

EMC boekt recordresultaat

EMC, marktleider in opslagsystemen, boekte voor het tweede kwartaal van 1997 een recordomzet en nettowinst. De omzet steeg met 31 procent naar 713 miljoen dollar, de nettowinst groeide met 48 procent naar 129 miljoen dollar. Volgens topman Michael Ruettgers, is de omzet in open opslagsystemen voor het eerst hoger dan de omzet in het mainframesegment. Hoewel de mainframemarkt in zijn geheel niet meer groeit, blijft het een belangrijke markt voor opslagsystemen. Volgens de jaarlijkse Software 500 ranglijst behoort EMC nu tot de grootste honderd softwarebedrijven ter wereld.

Omzetgroei voor Black Box

Black Box Corporation sluit het boekjaar 1997 af met een omzet van 232 miljoen dollar. Dat is een groei van 20 procent ten opzichte van 1996. De Nederlandse dochteronderneming Black Box Datacom van de Amerikaanse leverancier van netwerk- en connectiviteitsproducten realiseerde een groei van 38 procent in vergelijking met vorig jaar.
 
Kleine man
Beleggen wordt steeds populairder. Lage inflatie en lage rente leiden ertoe dat veel mensen via beleggingen proberen een appeltje voor de dorst te sparen. Critici waarschuwen voor een ongebreideld optimisme. Het verleden heeft immers maar al te vaak aangetoond dat een 'crash' onvermijdelijk is.
Volgens de Financiële Telegraaf hoeft men niet te vrezen voor een plotselinge neergang, omdat de omstandigheden volledig anders zijn. Het is niet eerder voorgekomen dat de wereldmarkt met zo'n hoog tempo groeit. Er wordt dan ook bijna letterlijk om aandelen gevochten. Illustratief is dat IBM in het afgelopen kwartaal voor 1,6 miljard dollar aan eigen aandelen kocht.
Kortom, het tijdperk van lage inflatie en rente lijkt nog niet ten einde. Volgens de Financiële Telegraaf hoeft de kleine man, die eindelijk ook aandelen heeft gekocht, dan ook niet te vrezen dat hij wéér de klos zal zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.