Spyros brengt Total-e naar het pluche

Parcom en Residentie Investments pompen miljoenen euro in oud-Olivett- onderdeel

Ex-hardwarespecialist Total-e wil door de overname van adviseur Spyros toegang krijgen tot de directiekamer. E-business is daarbij de gespreksstof. De investeerders Parcom en Residentie Investments steken tien 10 miljoen euro in het bedrijf.

Hoe maak je van een hardwareleverancier een IT-dienstverlener? Het recept van Total-e luidt: 'Men kope een Lotus-specialist, een crm-implementator en een e-business consultant en neme een aantal investeerders in de arm.' Het IT-bedrijf kocht dit jaar al het Britse Byelex (specialist in Lotus Notes en IBM Websphere) en het Bredase bedrijfje Icon (vijftien man), dat het relatiebeheerpakket Saleslogics implementeert. Vorige maand lijfde Total-e het adviesbureau Spyros uit Zeist in, dat directies bijstaat in het opzetten van een e-business-omgeving. De participatiemaatschappijen Parcom (ING) en Residentie Investments (Achmea) investeren 10 miljoen euro in de plannen van het bedrijf.

DSI

Total-e uit Capelle aan den IJssel is een van oorsprong Amerikaans bedrijf. Zo'n drie jaar geleden kocht topman Harold van Arnem het onderdeel DSI van Olivetti over en doopte het om in Total-e. Het bedrijf leverde midrange-computers met een nadruk op AS/400. Opvallend is dat Total-e - vanwege de moordende concurrentie - nauwelijks actief is in de Verenigde Staten. Het richt zich op Europa.
Tjeerd Bloembergen (38 jaar), de Europese marketing-directeur van Total-e, vertelt dat zijn bedrijf de afgelopen drie jaar de aandacht heeft verlegd van hardware-activiteiten naar dienstverlening en consultancy. "Oplossingen zijn nu eenmaal belangrijker geworden dan hardware." Volgens Bloembergen kunnen IT-dienstverleners niet meer zonder consultants. Hij vindt echter dat veel automatiseringsbedrijven blijven steken op IT-adviesniveau. "Ons stond het EDS/AT Kearney-model voor ogen, waarbij de adviestak op kan treden als een onafhankelijke business consultant. Daarom hebben we Spyros overgenomen, dat als merknaam los van Total-e blijft bestaan."

Spyros

Volgens Ted de Jong (39 jaar, ex-Unisys, ex-Siemens), die Spyros in 1992 oprichtte, houdt zijn bureau zich verre van automatisering. "Directeuren kunnen vaak hun ei niet kwijt aan IT-bedrijven. Hoewel e-business altijd IT-gedreven is, praten wij het liefst niet over automatisering. Wij adviseren over zaken als de rol van verkoop en marketing, online-branding, klantbenadering, productportfolio en distributiestrategie. E-commerce behelst veel meer dan alleen het implementeren van software voor online-verkoop." Zo gaf Spyros de ASR Verzekeringsgroep advies over branding in het kader van het opzetten van de aparte Internetverzekeraar http://www.basic-life.nl.
Het kantoor telt 25 medewerkers die actief zijn op het gebied van consultancy rond verkoop en marketing in elektronische handel. Daarnaast kent het twee detacheringstakken, waaraan zo'n 35 mensen verbonden zijn: Mother IT is een website voor werving, selectie en detachering van IT-professionals. Father Business recruteert verkopers en marketeers.

Anoniem

Tot nu toe speelde Total-e een vrij anonieme rol in de IT-wereld. Als het aan Bloembergen ligt, gaat dat veranderen. "Wij beschikken door de overnames inmiddels over de expertise en de schaalgrootte om meer klanten te werven. Daarbij richten we ons op het middensegment."
Uit de voorlopige cijfers blijkt dat Total-e in het afgelopen boekjaar, dat afgelopen 30 juni sloot, een omzet van 120 miljoen gulden heeft gerealiseerd. Zo'n twintig procent daarvan komt voort uit de oude hardwaretak. Daarnaast haalt het bedrijf nog veel omzet uit netwerkactiviteiten en de technische ondersteuning van oudere infrastructuren.
Total-e heeft 340 medewerkers. Het Engelse hoofdkantoor zal naar Nederland worden verplaatst (met 165 werknemers de grootste landenvestiging). Het bedrijf heeft natuurlijk beursaspiraties en streeft naar Europese uitbreiding. Het telt nu vestigingen in de Benelux, Duitsland, Spanje en Engeland, terwijl het via overnames binnen zes maanden tevens in Frankrijk en Italië actief wil zijn. Bloembergen: "Omdat mkb-projecten ook grensoverschrijdend kunnen zijn. Wij werken niet voor de bakker om de hoek, maar voor bedrijven als Agagas, Lincoln Electric en dochterondernemingen van Philips. We zoeken naar consultants, crm-leveranciers en Internetbedrijven"

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.