Kartelwet krijgt onvermoede kartels

Lot van innovatie ICT in handen van wet uit 1890

De Amerikaanse overheid als verdediger van innovatie en de Nieuwe Economie? Een interessante en verrassende stelling. De antitrustzaak tegen Microsoft gaat misschien een antwoord geven op deze vraag die al een paar jaar sluimert.

De oorlog tussen Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie is ongetwijfeld nog lang niet ten einde. Maar terwijl de twee partijen elkaar weer tegenkomen wanneer de uitspraak van rechter Thomas Penfield Jackson in hoger beroep wordt behandeld, is er tegelijkertijd een heel andere, op een hoger plan gelegen strijd gaande. En die strijd raakt de kern van het antitrustbeleid. De hamvraag daarbij is: blijft het antitrustbeleid een beperkt onderdeel van het algemene economische beleid, zoals in de afgelopen twintig jaar? Of treedt de overheid meer en meer op de voorgrond, om ten slotte de hoofdrol te spelen als verdediger van innovatie en innovatieve ondernemingen in de Nieuwe Economie?
Dat debat broeide al een paar jaar ondergronds, maar komt nu in volle hevigheid aan de oppervlakte. Na de Tweede Wereldoorlog hielden de 'trustbusters' zich voornamelijk bezig met bedrijven die extreem hoge prijzen berekenden. Zowel aan liberale als aan conservatieve economische zijde ging men er in het algemeen van uit dat prijsstijgingen ten gevolge van monopolieposities weliswaar nadelig waren voor de consument, maar verder betrekkelijk weinig invloed hadden op de productiviteit of de economische groei. Dat was ook het centrale standpunt ten aanzien van het antitrustbeleid onder de vertegenwoordigers van de zogenaamde 'school van Chicago', in de jaren tachtig de meest gezaghebbende stroming in Amerikaanse economische kringen. Zij waren van mening dat er geen serieuze economische rechtvaardiging te vinden was voor een agressief mededingingsbeleid. Resultaat: het antitrustbeleid speelde geen rol van betekenis.

 
De auteur van deze bijdrage heeft (nog) geen toestemming gegeven voor elektronische publicatie. Raadpleeg de Computable van bovenstaande datum voor de complete tekst van dit artikel. Heeft u de betreffende Computable niet (meer) in uw bezit, bel dan (023) 546.3413.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Business Week
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.