Omzetontwikkeling IBM baart nog enige zorgen

IBM heeft zoals al werd verwacht een zwak tweede kwartaal gehad. De verkoop van PC's en harde schijven liep matig. Ook heeft de afzet aan grote bedrijven zich niet hersteld na de jaarwisseling, toen het 'jaar 2000'-probleem opgelost was.

De omzet daalde met 1 procent tot 21,7 miljard dollar. De nettowinst zakte met 21 procent tot 1,9 miljard dollar. Overigens liggen deze resultaten boven de verwachtingen op Wall Street. Analisten hebben hun winstprognoses voor IBM verhoogd. Voor de tweede helft van het jaar wordt een omzetgroei van meer dan 10 procent voorzien. John Jones, analist bij Salomon Smith Barney, ziet de omzet in de komende vier kwartalen gemiddeld 13 tot 15 procent omhoog gaan.
Topman Lou Gerstner zei dat de omzetontwikkeling in de afgelopen maanden onder druk stond door de matige afzet van harde schijven, hoewel de situatie van kwartaal tot kwartaal beter wordt. Ook de PC-verkopen trekken wat aan. Maar Gerstner is allerminst tevreden over de resultaten.
Vooral de omzetontwikkeling baart enige zorg. Al drie kwartalen lang loopt het langzaam. De inkomsten uit hardware liepen 5 procent terug door prijsverlagingen bij de System/390-mainframes en de overgang naar nieuwe producten in de AS/400-lijn. De PC-omzet daalde deels door gebrek aan bepaalde onderdelen. Alleen producten en diensten die met internet verband houden, konden zich aan het negatieve beeld onttrekken.
Geografisch gezien waren er grote verschillen in resultaten. De omzet in Noord- en Zuid-Amerika daalde met 3 procent tot 9,7 miljard dollar. De omzet in Europa daalde zelfs met 9 procent tot 5,9 miljard dollar. Maar dit kwam door valutaschommelingen. Als het effect hiervan wordt weggepoetst, zou de omzet gelijk zijn gebleven. In Azië steeg de omzet met 20 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.