DTO puzzelt over sanering

Nieuwe defensiebezuinigingen staan los van eigen taakstelling

DTO krijgt last van de nieuwe bezuinigingen bij de krijgsmacht. Los hiervan loopt er een sanering bij de defensie-automatiseerder. In 2005 moet het agentschap zo'n 30 procent goedkoper opereren met vijfhonderd man minder.

Deze zogeheten taakstelling heeft de Defensie Telematica Organisatie opgelegd gekregen toen het ministerie eind vorig jaar besloot DTO toch niet te verkopen. In ruil daarvoor moet de automatiseerder in drie jaar bewijzen dat hij kan opereren als een volwaardige, doelmatig opererende marktpartij, waarbij de tarieven bijna 30 procent lager moeten liggen. Vanaf dit jaar wil DTO jaarlijks 10 procent goedkoper werken. Momenteel dienen afdelingmanagers plannen in die aangeven hoe dit doel te bereiken valt. Naar verwachting verdwijnen in totaal zo'n vijfhonderd van de circa tweeduizend arbeidsplaatsen.
Bronnen binnen DTO hebben vertrouwen in de goede afloop van de bezuinigingsoperatie. Het agentschap moet ook aan de bak omdat de krijgsmachtsdelen - de belangrijkste klanten - hun ict-budgetten met even grote percentages verlagen. Toch luidt de verwachting dat DTO niet veel aan omzet zal verliezen, omdat er ook ict-taken die andere defensieorganisaties nu nog uitvoeren worden overgeheveld. Bovendien wil de automatiseerder meer opdrachten binnenhalen bij andere centrale overheidsinstellingen. Het recent gesloten beheercontract met de Immigratie- en Naturalisatiedienst is dan ook een opsteker.
De onlangs aangekondigde verregaande bezuinigingsoperatie bij Defensie kan echter een kink in de kabel vormen. DTO dreigt hierdoor omzet te verliezen en ziet kantoren op de Duitse basis Seedorf en de landmachtkazerne in Ede-Oost verdwijnen, omdat deze locaties worden gesloten. De tientallen medewerkers worden deels elders herplaatst. De zorg van de gemeenten Soest en Zeist dat de sluiting van de vliegbasis Soesterberg ook het eind betekent van de kantoren van andere defensieonderdelen, waaronder DTO, lijkt ongegrond. Het ict-agentschap heeft hier een commandobrug staan voor het monitoren van Nafin (Netherlands armed forces integrated network), het landelijk dekkende glasvezelnetwerk. Verplaatsing van dit uiterst belangrijke rekencentrum is vooralsnog niet aan de orde.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.