BTG houdt uitverkoop

Doorstart LCI strandt op zware tegenwind

BTG - de opvolger van LCI Technology Groep - stopt. Volgens de curatoren is een doorstart niet reëel meer. De laatste dochtermaatschappijen, waaronder de Belgische firma's Softcell en Erudict, worden via een managementuitkoop afgestoten.

Ontmanteling BTG
DochterbedrijfLandNaar
LCI ConsultantsNdlIlionx Group
LCI Product ServicesNdlProdata
UltimaBelmbo
CovraBelfaillliet
ProdataBelmbo
DLIBelmbo
SoftcellBelmbo
ErudictBelmbo
System SolutionsLuxErudict
IntermateDenmbo (io)
IntermediumDenmbo (io)
Vision PlusFrambo (io)
mbo: management buyout
io: in onderhandeling
Bron: Computable

 
Eind vorig jaar viel het doek voor LCI. Een fraudezaak in Oostenrijk en overinvesteringen in het Smartpen-project gaven de nekslag aan de moeizaam draaiende Bossche automatiseerder. Maar een ontsnappingsplan lag op tafel. In een opgerichte tussen-holding - de Benelux Technology Group - brachten de curatoren en directeur Lex van Drooge een tiental op het oog gezonde dochtermaatschappijen onder. Doel was om twee bedrijven te verkopen, waarbij de opbrengst naar de schuldeisende financiers ING en NIB Capital Bank zou gaan. BTG zou dan in afgeslankte vorm als een nieuwe LCI doorstarten. "Het heeft ons echter tegengezeten", vertelt curator Jules Groenen. "De tegenvallende opbrengsten en de harde tegenwind op de markt noopten ons om uitverkoop te houden." Daarbij viel de laatste strohalm - de claim van 116 miljoen dollar op Motorola wegens contractbreuk - met de uiteindelijke toekenning van 204.000 dollar met rente ook weg.
Deze week werd bekend dat het Belgische softwarebedrijf Softcell (125 medewerkers, met een vestiging in Driebergen) door het management en een externe private investeerder is uitgekocht. De curatoren zijn ook met Erudict tot een overeenstemming gekomen. Met drie partijen in Denmarken en Frankrijk lopen afrondende gesprekken. Uiteindelijk denkt Groenen ettelijke miljoenen over te houden aan de uitverkoop. Daarmee wordt de schuldregeling - de Nederlandse banken namen genoegen met 40 procent van hun gezamenlijke schuld van 56 miljoen euro - niet gehaald.
De twee curatoren onderzoeken nog steeds het faillissement van LCI. In Oostenrijk is nog immer geen strafzaak gestart tegen de verdachten in de fraudezaak rond de kapot gemaakte dochter CCW. Groenen meldt dat de curatoren aldaar weinig medewerking verlenen. Verder is de Belgische Smartpen bv failliet, maar schijnt er nog steeds belangstelling te bestaan voor het overnemen van de technologie.
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-19T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.