ICT-dochter van Campina Melkunie gaat naar Pink Roccade

ICT-dochter van Campina Melkunie gaat naar Pink Roccade

Pink Roccade blijft uitbreiden. Na de overname van Computercentrum Waterbedrijven onderhandelt het met Campina Melkunie over de overname van Commit Information Systems. De acquisitie moet eind dit jaar zijn afgerond.

Pink Roccade heeft het maar druk. De automatiseerder bezegelde deze maand de aankoop van Two Way, een ict-dienstverlener voor de gezondheidszorg Ook wil het de integratie van de vorig jaar verworven Tas Groep afronden en is het druk doende met het integreren van het begin dit jaar overgenomen Computercentrum Waterbedrijven (CCW). Het is bovendien nog in de race voor de overnames van KPN Datacenter en de Defensie Telematica Organisatie (DTO), de ict-afdeling van het ministerie van Defensie. Alsof het niets is, kondigde het bedrijf tevens aan dat het Commit Information Systems uit Den Bosch wil overnemen. Wat dat betreft maakt bestuursvoorzitter Henk Bosma zijn woorden waar. Hij beweerde dat zijn bedrijf, nadat het Tas had verschalkt, voorlopig niet meer op oorlogspad is, tenzij het gaat om kleine, interessante acquisities en grote uitbestedingsovereenkomsten.
Met de inlijving van Commit Information Systems wil Pink Roccade zijn industriële activiteiten versterken. Dit ict-bedrijf uit Den Bosch is actief in de voedingsmiddelenindustrie - het heeft bijvoorbeeld de distributie van schoolmelk geautomatiseerd - en de farmacie. Pink Roccade is ook actief op dit gebied, zij het op bescheiden schaal.

Winkelnering

Bij Commit werken 180 medewerkers die een omzet draaien van ongeveer zestig miljoen gulden. Het was oorspronkelijk de it-afdeling van Campina Melkunie, maar kwam in 1995 op eigen benen te staan. Het is een typisch voorbeeld van een ict-afdeling die onder de vleugels van het moederbedrijf wordt verzelfstandigd, maar het desondanks niet kan waarmaken op de commerciële markt. De parallellen met CVI, de vroegere automatiseringsdochter van de Nederlandse Spoorwegen, liggen voorhanden. Ook dat rekencentrum moest de aanwezige kennis en kunde, die het bij de automatisering van de spoorwegen had opgedaan, aan andere klanten dan NS aanbieden. Maar commercieel opereren vergt een andere manier van denken en doen dan het binnenhalen van opdrachten via gedwongen winkelnering. De omslag naar een marktgerichte opstelling duurde daardoor langer dan gedacht en de aanwas van nieuwe klanten bleef uit, ook door een lage naamsbekendheid. Om dit proces te versnellen werd CVI uiteindelijk in 1995 verkocht aan EDS.
Bij Commit gebeurt in grote lijnen hetzelfde, al is het it-bedrijf een stuk kleiner dan CVI. Het grootste deel van de omzet (ruim tweederde) komt nog steeds van Campina vandaan. Commit bedient als SAP-specialist weliswaar andere partijen, zoals Nestlé en Mona, maar de bekendheid buiten de zuivelmarkt is minimaal. Twee jaar geleden concludeerde de directie al dat, wanneer Commit in omzet wilde groeien en zijn personeelsbestand fors wilde uitbreiden, het aansluiting moest zoeken bij een grote ict-partner.
De verkoopplannen raakten in een stroomversnelling toen bleek dat moederbedrijf Campina Melkunie de activiteiten van Commit niet meer tot de kerntaken rekende. Het zuivelconcern stelde een lijst van kandidaat-kopers op. Drie gesprekspartners bleven over, waarbij de keuze op Pink Roccade is gevallen. Volgens de woordvoerder van Campina is het niet zo dat Commit van de hand wordt gedaan, omdat het slecht zou presteren. "Het is winstgevend. Commit is echter beter af bij een bedrijf uit de ict-branche die bijvoorbeeld oog heeft voor kennisontwikkeling." Hij meldt dat het zuivelbedrijf een kleine stafafdeling zal opzetten om straks de ict-activiteiten met Pink Roccade aan te sturen.
Op dit moment vindt het boekenonderzoek plaats. Over de overnamesom en de manier waarop Pink Roccade die gaat betalen, zijn geen mededelingen gedaan. De voorzitter van de ondernemingsraad (or) vertelt dat er onder de werknemers een gematigd optimisme heerst. Er wordt voorlopig namelijk weinig gesleuteld aan de organisatiestructuur van Commit, dat als een aparte werkmaatschappij een plaats krijgt binnen Roccade Industrious. De or moet overigens nog wel advies uitbrengen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-20T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.