Melkkoeien Philips drogen uit

Verlies tweede kwartaal valt hoger uit dan verwacht

Nog niet zo lang geleden vormden de chip- en componentendivisies de melkkoeien van elektronicaconcern Philips. Door de belabberde marktomstandigheden voor telecomproducten en pc's zijn deze divisies nu juist verantwoordelijk voor het omvangrijke verlies over het tweede kwartaal.

Philips moest over het afgelopen kwartaal genoegen nemen met een nettoverlies van 770 miljoen euro, tegen een nettowinst van 3,604 miljard euro over dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 16 procent naar 7,68 miljard euro, tegen 9,16 miljard euro over dezelfde periode vorig jaar. Met een verlies per aandeel van 0,27 euro is het kwartaalresultaat nog slechter dan verwacht. De meeste analisten hadden gerekend op een verlies per aandeel van 0,23 euro.
Philips wijt de tegenvallende cijfers aan de zich wereldwijd verspreidende economische teruggang. De pijn zit hem daarbij vooral in de aanhoudend slechte marktomstandigheden voor telecommunicatie-producten en pc's. Daardoor zijn de divisies halfgeleiders, componenten en consumentenelektronica "hard getroffen", aldus Philips-topman Gerard Kleisterlee.

Reorganisatie

Bij de divisie componenten is de omzet het sterkt afgenomen, met 40 procent naar 807 miljoen euro. De afzetvolumes daalden met 25 procent. Bovendien daalden de prijzen van de producten met 11 procent, mede door de prijsoorlog op diverse marktsegmenten. De componentendivisie had vooral last van de terugval in de vraag naar monitoren, optische opslagmodules en mobiele displays. Bij de tweede grote verliezer, de divisie halfgeleiders, daalde de omzet met 19 procent naar rond de 1,1 miljard euro. Het resultaat viel daarmee iets gunstiger uit dan eerder door Philips was verwacht (het elektronicaconcern ging aanvankelijk uit van een omzetdaling van 20 tot 25 procent), maar feit blijft dat de divisie halfgeleiders zijn rol als winstaanjager is kwijtgeraakt als gevolg van de aanhoudende malaise in de chipmarkt.
Philips scoort overigens op het gehele terrein van it-gerelateerde producten slecht. De omzet van de afdeling Philips Consumer Communications, verantwoordelijk voor de productie van mobiele telefoons, daalde met 32 procent. Verder drukten de afdelingen digitale netwerken en licenties het resultaat. Bij de laatste daalde de omzet met 40 procent vanwege de vertraagde ontvangst van licentie-inkomsten uit cd-r's. Een dalende afzet van opzetkastjes voor televisies (settop box) zorgde voor een 34 procent lagere omzet bij de afdeling digitale netwerken.
Om de pijn in met name de chip- en componentenhoek te verzachten, heeft Philips een aantal aanvullende reorganisatiemaatregelen aangekondigd. In totaal wordt voor 250- tot driehonderd miljoen euro extra gereserveerd voor herstructureringslasten. Daarmee komt het totale pakket aan bijzondere lasten dit jaar uit op één miljard euro. Philips hoopt dat de maatregelen voldoende zijn om 2001 break even of met een klein verlies te kunnen afsluiten. Het elektronicaconcern moet zich daarvoor dan nog wel door een loodzwaar kwartaal worstelen, want het verwacht dat het dieptepunt van de verliezen zich pas in het komende derde kwartaal zal manifesteren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.