Compaqs jongste ontslagronde blijkt groter en zwaarder

Europa zit tegen

De Europese activiteiten van computerfabrikant Compaq vielen het afgelopen kwartaal tegen. Dit noopt topman Michael Capellas tot hardere maatregelen. 8500 Werknemers verliezen hun baan in plaats van de eerder aangekondigde zevenduizend. Bovendien zal het merendeel geschieden door ontslagen en niet door verloop.

Compaq maakte dit vorige week bekend. Het bedrijf verwacht voor het huidige kwartaal een omzet van 8,4 miljard dollar, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog 10,13 miljard dollar was. Dat is een daling van 17,4 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar ligt de teruggang op negen procent.
De financiële resultaten voor de tweede periode koersen af op een niveau dat ongeveer 600 miljoen dollar onder Compaqs eigen verwachtingen ligt. Die prognose had het reeds eerder naar beneden bijgesteld. De huidige cijfers komen qua omzet wel overeen met de voorspellingen van financieel analisten, qua winst echter niet. De uiteindelijke cijfers voor het tweede kwartaal worden op 25 juli bekendgemaakt.
De voornaamste oorzaak van de daling is de tegenvallende verkoop in Europa. "Het is duidelijk dat de economische dip zich nu ook overzees verspreidt, dus moeten we sneller maatregelen nemen en onze programma's voor kostenbesparingen verder doorvoeren", aldus Capellas.
"Wij nemen agressief actie gedurende deze periode van zwakke vraag, om permanente verbeteringen aan te brengen in ons bedrijfsmodel", laat Capellas weten. De Compaq-president doelt hiermee op de overgang van server- en softwareleverancier naar oplossingenaanbieder.
Eind april kondigde de computerproducent al aan ruim 7000 banen te schrappen. Dit naar aanleiding van de tegenvallende cijfers voor het eerste kwartaal. Kort daarna bleek dat 2500 werknemers die aanvankelijk middels natuurlijk verloop zouden afvloeien, daadwerkelijk ontslagen worden.
Nu is het aantal te schrappen banen verhoogd naar 8500, om uit te komen op twaalf procent van Compaqs personeelsbestand. De maatregelen gaan eind van dit jaar van kracht. Het grootste deel van de 8500 werknemers wordt ontslagen. Hieronder bevinden zich ook 1500 posities die eerst niet op de ontslaglijst stonden. "Het natuurlijk verloop onder ons personeel is lager dan we hadden verwacht", legt financieel directeur Jeff Clarke uit.

Niet in zicht

Een herstel van de markt is vooralsnog niet in zicht. Financieel directeur Clarke laat dan ook weten dat meer maatregelen in het verschiet liggen. "Gezien de slechte economische omstandigheden en de moeizame markt zullen we dieper gaan met onze kostenbesparingen", aldus Clarke.
De topman refereert niet alleen aan de economische malaise, maar ook aan toenemende pressie van pc-concurrenten waaronder met name Dell. Die directe-computerproducent heeft Compaq verstoten van de eerste plaats op de wereldranglijst van pc-leveranciers.
Capellas liet eerder deze maand al weten de prijsoorlog met Dell te willen staken. Er zijn geen plannen meer voor prijsverlagingen, en Compaq laat contracten varen wanneer het prijsniveau te ver daalt. Dit zei de topman in een bijeenkomst met analisten van zakenbank Merrill Lynch.
De nu aangekondigde ontslagen kosten Compaq 490 miljoen dollar die het incasseert met een eenmalige afschrijving voor het huidige, tweede kwartaal. In totaal moeten de ontslagen weer een jaarlijkse besparing van 900 miljoen dollar opleveren. Het merendeel van de 'nieuwe' ontslagen valt in de afdelingen voor het internet-toegangsapparaat, administratie en toeleveringsketens. Dit betreft zowel de Verenigde Staten als Europa.
Het is overigens nog niet bekend hoeveel ontslagen er in Europa vallen. "Het Emea-managementteam (Europa, Midden-Oosten en Afrika - red.) buigt zich nu over de maatregelen. Dat wordt in de komende maanden bekend", meldt woordvoerster Jolanda Peek van Compaq Nederland. "De zwakte in Europa betekent niet per definitie ontslagen, maar het zal zeker wel gevolgen hebben."
Tevens heeft het concern nog niet bepaald of en hoeveel ontslagen er in Nederland vallen. "Compaq Nederland is financieel gezond en heeft tot op heden vaak de dans ontsprongen wanneer er ontslagen vielen", aldus Peek. Zij geeft echter toe dat dat geen garantie is voor de huidige situatie. "De malaise is een algehele trend in Europa, daar is ook Nederland onderdeel van."
 
Nieuwbouw
Ondertussen gaan de plannen voor een nieuw Compaq-gebouw in Utrecht gewoon door. De door Nederland verspreide vestigingen - mede ontstaan door de overnames van computerbedrijven Tandem en Digital (DEC) - moeten in de loop van 2003 samenkomen in een nieuw kantoor. De voormalige Tandem-vestiging in Hoofddorp is in april vorig jaar reeds gesloten. Het personeel daarvan is gehuisvest in het bestaande Compaq-gebouw te Utrecht.
Het nieuwe, grotere bedrijfspand wordt gebouwd in bedrijvengebied Papendorp in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn, dat de koosnaam 'Silicon Valley van Nederland' draagt. Dit industriegebied zal namelijk een reeks it-bedrijven huisvesten, waaronder Origin, Cap Gemini en Compaq.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.