Philips verdubbelt halfjaarwinst

Elektronicaconcern Philips heeft in het eerste halfjaar goed gedraaid. De verkoop van halfgeleiders en de verkoop van elektronica-componenten aan producenten van mobiele telefoons en digitale camera's verdubbelde de winst. Het bedrijfsresultaat steeg naar 724 miljoen euro, van 319 euro in dezelfde periode vorig jaar.

De verkoop van halfgeleiders gaat bij Philips voor de wind. Het groeiende tekort hieraan op de wereldmarkt deed de omzet in deze sector stijgen met 60 procent. De winst in deze sector bedroeg 565 miljoen euro. De verkoop van electronica-componenten zoals de schermen van draagbare telefoontoestellen steeg 36 procent.
Ook de consumentendivisies presteren goed. Al steeg de productie van mobiele telefoons naar 155 miljoen stuks, het is nog niet voldoende naar de zin van Financieel directeur Jan Hommen. Die wil de productie opschroeven naar tweehonderd miljoen stuks. "We pakken 10 procent van de GSM-markt."

Verlies Origin

Zorgenkindje van Philips is automatiseerder Origin. Dat zag de omzet krimpen met 10 procent en leed 3 miljoen euro verlies. Vorige jaar boekte het nog een winst van 65 miljoen euro. Hommen wijt dit aan de dip in uitgaven voor automatisering die volgde na de aanpak van het milleniumprobleem. Volgens hem zal Origin in het vierde kwartaal herstel tonen. Hij ziet in de resultaten van de IT-dienstverlener geen aanleiding voor uitstel van de verwachte verkoop of beursgang van de dochter.  GH

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.