Fenit breekt met samenwerkingsverband

Fenit is uit het samenwerkingsverband met Vifka OPS en Vifka Telecommunicatie gestapt. Daarmee lijkt één vereniging voor de ICT-sector verder weg dan ooit en is een paar jaar inspanning nutteloos geweest.

Vorig jaar juli besloten de branche-organisaties Fenit, Vifka Office Products, Systems & Services (OPS) en Vifka Telecommunicatie na lang beraad samen te gaan in de overkoepelende organisatie Vereniging Informatie- en Communicatietechnologie Nederland. Ondernemingen konden lid worden van ICT Nederland én van een of meerdere brancheverenigingen. ICT Nederland zou dan de gemeenschappelijke belangen behartigen van de kantoor-, informatie- en communicatietechnologie-sector.
Het huidige conflict spitst zich toe op een verschil van mening over de structuur van het samenwerkingsverband, waarover na een jaar praten nog geen overeenstemming is bereikt. Volgens Henk Broeders staat Fenit een federatief verband voor ogen, waarin brancheverenigingen een duidelijke identiteit behouden. "De Vifka kiest echter voor een integrale opzet waarbij de organisaties uiteindelijk worden opgeheven. Wij vinden dat daardoor de belangen van de leden minder goed behartigd kunnen worden. Deze kunnen zowel parallel lopen als strijdig zijn, bijvoorbeeld op inkoopgebied. De verschillen tussen lidondernemingen kunnen niet weggemasseerd worden. Daarom zeggen wij: naar buiten toe één stem; maar naar binnen toe ruimte voor de brancheverenigingen om aandacht te schenken aan specifieke zaken."
Hoe sterk Vifka-leden in een integrale benadering geloven bleek wel uit de ledenvergadering van OPS op 16 mei jongstleden. Daar werd het bestuur, waarvan bestuurslid Jan Elderhorst ijverde voor een federale opzet, met een motie van wantrouwen weggestuurd. De ontstane crisis is overigens een smet op het afscheid van Joost Struijck, algemeen directeur van de Vereniging Vifka sinds februari 1992 en een van de drijvende krachten achter de oprichting van de Vereniging ICT. Hij besloot onlangs na zes jaar iets anders te gaan doen, maar zal niet blij kunnen zijn met het 'cadeau' van de leden.

Opgestapt

De leden van de Vifka zijn voorstander van een integrale benadering. Bij hen speelt ook de angst dat in een federatieve opzet, waarbij alleen de brancheverenigingen een stem hebben, de invloed van de grote ICT-ondernemingen te groot wordt. Bij een integrale structuur heeft elk bedrijf - volgens het principe van één lidonderneming, één stem - evenveel invloed. "Deze angst hebben wij niet weg weten te nemen, ondanks dat wij ons nog niet hebben uitgesproken over stemverhoudingen in federatief verband", zegt Broeders.
De twee bestuurders die Fenit vertegenwoordigen in het voorlopig bestuur van de Vereniging ICT Nederland - te weten Broeders (Cap Gemini) en Chris Ouwinga (Unit4) - zijn inmiddels opgestapt. Ook Dik Eykel, ad interim voorzitter en de vroegere voorzitter van Fenit, heeft zijn functie neergelegd. Esther Krijnen, marketing communicatiemanager van de Vereniging ICT Nederland, merkt op dat Fenit statutair gezien nog niet uit ICT Nederland kan stappen. "Het is een besluit van twee bestuursleden." Op de algemene ledenvergadering van 8 juli hebben de leden van ICT Nederland overlegd hoe nu verder te gaan. Bij het ter perse gaan van Computable was de uitkomst daarvan nog niet bekend.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-10T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.