Vraagtekens rond deal JDS Uniphase

Het is nog onzeker of de leverancier van glasvezelcomponenten JDS Uniphase zijn rivaal SDL zonder slag of stoot kan overnemen.

In de Verenigde Staten is hierover na de aankondiging scepsis ontstaan. De Amerikaanse antitrust-autoriteiten stellen zich namelijk reeds halsstarrig op bij een vorige, recentelijke aankoop van JDS Uniphase. Dit in Canada gestationeerde bedrijf mag alleen E-Tek Dynamics voor 15 miljard dollar overnemen als het bepaalde optische filterproducten afstoot. Een samengaan van JDS Uniphase en SDL betekent dat de nieuwe combinatie een groot deel van de markt voor geavanceerde lasers in handen krijgt. Naar verwachting zal het ministerie van Justitie deze situatie niet accepteren.

Aandelenruil

JDS Uniphase kondigde begin deze week aan zijn Amerikaanse branchegenoot SDL over te willen nemen middels een aandelenruil met een waarde van 41 miljard dollar. Intussen is de waarde gezakt naar 36 miljard, doordat het marktsceptiscisme de koers van het JDS-aandeel naar beneden joeg. Het bedrijf is in juni 1999 voortgekomen uit de fusie tussen het Californische Uniphase en het Canadese JDS Fitel. Het kooplustige bedrijf heeft naast E-Tek kortgeleden ook nog Optical Coating Laboratory Incorporation (Ocli) gekocht. Door alle investeringen noteert het nog steeds rode cijfers.
De markt voor glasfiber-componenten groeit volgens voorspellingen van bijna 10 miljard nu naar 23 miljard dollar in 2003. Belangrijkste concurrent van JDS Uniphase is Corning, dat ook een oogje op SDL had. Saillant is dat Nortel Networks en Lucent Technologies zowel klant als concurrent zijn. Beide bedrijven maken ook glasvezel-componenten voor hun eigen apparatuur.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-14T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.