Rabobank sloopt oud CVI-bolwerk

Rabobank Nederland laat een vernieuwd bestuurscentrum neerzetten naast het huidige hoofdkwartier aan de Croeselaan in Utrecht. In dit nieuwe, met flexplekken uitgeruste pand, komen ook de meeste automatiseerders te zitten. De kolos van 105 meter komt in plaats van het huidige groene gebouw, ooit het bolwerk van CVI, de it-dochter van de NS.

Slopershamer
In 1970 kreeg architect J. Bak van de NV Spoorwegopbouw de opdracht een kantoorpand voor NS-automatiseringsdochter CVI te ontwerpen aan de Croeselaan in Utrecht. Het acht etages tellende, groen-blokkige gebouw werd begin 1972 opgeleverd. Het zal bijna 35 jaar later aan de slopershamer ten onder gaan ten faveure van een nieuwe hoofdzetel van de Rabobank. Architectenbureau Kraaijvanger-Urbis diende oorspronkelijk een plan in voor een toren van 125 meter, maar daar stak de gemeente Utrecht een stokje voor, omdat het gebouw dan boven de 112-meter Domtoren zou uitsteken.
De nieuwbouw begint eind 2006; de geplande opleveringsdatum is in 2009. In het nieuwe bestuursgebouw worden verschillende locaties van Rabobank in Utrecht en Zeist geconcentreerd. Dan zal ook een groot deel van de automatiseerders, die nu nog veelal in Zeist zijn gehuisvest, naar de Croeselaan toe moeten. Bij directoraat groep-ICT werken in totaal zo'n 2600 medewerkers. Volgens een woordvoerder blijft de 'computermachinerie' in Zeist staan en zal die op afstand worden beheerd vanuit een nog in te richten controlekamer.
De bestuurstoren komt op de plaats van het huidige 'groene' gebouw dat tegen de vlakte gaat. Rabobank huurde dit kantoor reeds enige tijd en heeft inmiddels dit terrein gekocht. In dit pand was sinds 1972 het Centrum voor Informatieverwerking (CVI) gehuisvest, de automatiseringsdochter van de Nederlandse Spoorwegen. Nadat CVI in 1995 aan EDS werd verkocht, heeft de Amerikaanse dienstverlener er nog een aantal jaar gebivakkeerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.