Illegale CD-Rom's in beslag genomen

Softwareleverancier CD-Contact Data heeft in Delft beslag laten leggen op circa 2000 illegale CD-Rom's. Deze vertegenwoordigen een winkelwaarde van ruim 5 miljoen gulden.

CD-Contact Data nam het particulier recherche- en juridisch adviesbureau Veuger, Van Dalfsen & Pullen uit Genemuiden in de arm om de actie uit te voeren. Oscar Reinhard, woordvoerder namens dit bureau, wil de naam van de overtreder niet vrijgeven omdat het onderzoek nog loopt. "Wel kan ik aangeven dat het om één persoon gaat die zijn illegale waar via Internet en krantenadvertenties aanbood. Wij zijn begin dit jaar reeds bij hem aan de deur geweest. Hij deed toen vrijwillig afstand van de illegale CD-Rom's die hij toen in bezit had. Terwijl wij een civielrechtelijke procedure tegen hem startten, bleek hij vrolijk door te gaan met handelen. Uiteindelijk hebben wij de politie en de gerechtsdeurwaarder ingeschakeld en is hij op een parkeerplaats op heterdaad betrapt toen hij een deal aan het sluiten was." De partij illegale CD-Rom's komt uit West-Europa. Van waar precies wil Reinhard niet zeggen, omdat er een actie tegen de producenten ervan in voorbereiding is. Op de CD's staan overwegend spelletjes, maar ook zakelijke software. In de vervolgprocedure zal om vernietiging van de CD-Rom's en de inbeslaggenomen apparatuur worden gevraagd.

Links liggen

De verdachte wordt alleen het verhandelen van illegale software van CD-Contact Data ten laste gelegd. Volgens Reinhard staat er op de CD's ook software van andere leveranciers, zoals Office 97 van Microsoft. "Maar contact met Business Software Alliance (BSA), die de belangen van Microsoft vertegenwoordigt, hebben wij niet. Zij hanteert een geheel andere aanpak en laat ons links liggen."
J. Lensink, advocaat van de BSA, bevestigt dit. "Wij zijn al jaren bezig met het opsporen van illegale track CD-Rom's in samenwerking met de Economische Controle Dienst. Daarbij gaan we niet over één nacht ijs. Veuger, Van Dalfsen & Pullen is een nieuwe speler die in zijn werkwijze normen hanteert die niet aansluiten bij de onze."

Lucratief

Er zijn twee categorieën handelaren, vertelt Reinhard. "Mensen die thuis met behulp van een CD-writer op kleine schaal illegale CD's verspreiden, en professionals. Zij vervaardigen CD-Rom's in grote oplagen waarop veel illegale software staat. De schijfjes zijn beveiligd met wachtwoorden die separaat aan kopers worden toegestuurd. Het is een lucratieve handel."
Veuger, Van Dalfsen & Pullen werkt voor een veertigtal softwareproducenten en -leveranciers, zoals Ahold, Borland, Citydisc, Davilex, Micrografx en VNU. Het streven is om met betrapte handelaren tot een schaderegeling te komen, vertelt Reinhard. "Wanneer wij het vermoeden hebben dat iemand illegale software produceert of verhandelt, vragen wij in eerste instantie of deze zijn producten vrijwillig afstaat. Doet-ie dat niet, dan schakelen wij een gerechtsdeurwaarder in. Wij kiezen meestal voor een civielrechtelijke procedure, omdat wij dan een betalingsregeling kunnen treffen. Wanneer wij een strafrechtelijke procedure beginnen, krijgt de overtreder een boete. Daar hebben onze klanten niets aan."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-04T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.