'Structuren in ict zijn nog niet uitgekristalliseerd'

Er zijn niet alleen 'mannen van de bond'. Levend bewijs daarvan is Babet Hendriks, sinds 1 maart dit jaar voorzitter van de ict-bedrijfsgroep van vakbond De Unie. Zij is daarmee Sjerp Holterman opgevolgd, maar werkt al een jaar bij die bond. "Ik had in het begin al meteen te maken met de Getronics-kwestie." Hendriks was werkzaam bij KPN, onder meer als personeelsmanager.

  
Babet Hendriks, voorzitter van de ict-bedrijfsgroep van vakbond De Unie: 'Er zijn geen grote verschillen tussen de diverse bonden, wel verschillende accenten.'
Hoe ben je bij De Unie terechtgekomen?
"Ik heb bij KPN diverse functies bekleed; onder andere die van 'recruiter' en manager personeelszaken. Ik ben ook interim-manager geweest bij een afdeling, een aparte bv, die ik moest saneren. Dus heb ik ook aan de andere kant gezeten; dat is heel nuttig. Ik wilde echter een meer maatschappelijke functie. Daar was ik al twee jaar mee bezig. Zoiets moet je verantwoord doen, je moet niet plotseling overstappen.
Mannen van de Bond
De vakbonden beginnen de ict-sector te ontginnen. In een aantal interviews wil Computable uitzoeken wat vakbondsbestuurders interessant vinden aan een sector die gekenmerkt wordt door lage ledenaantallen en directies die de 'rooien' liever op afstand houden. Hebben de eigengereide automatiseerders behoefte aan deze vertegenwoordigers?
 
Alle afleveringen:
  1. Maurice Limmen, CNV Dienstenbond
  2. Jan Paul Veenhuizen, FNV Bondgenoten
  3. Babet Hendriks, vakbond De Unie
  4. Gerard van Hees, FNV Bondgenoten

"De vakbonden stonden me niet gelijk voor ogen, daarover heeft een ander me getipt. Daarom ben ik ook niet verbaasd dat de gemiddelde ict'er de bonden niet kent. Voor mij zou hetzelfde hebben gegolden. Na die tip heb ik een vakbond gezocht die bij me past. Ik kwam uit op De Unie: een onafhankelijke, moderne organisatie voor professionals, gericht op de toekomst.
 
Hoe is om te werken met een industrie waar de bonden nauwelijks leden hebben?
"Nou, dat valt wel mee. Tien tot vijftien procent van de ict'ers is toch aangesloten bij een bond. Dat is wel lager dan in 'reguliere' sectoren. We hebben dat percentage vooral de afgelopen twee jaar zien groeien. In de hoogtijdagen van de ict konden mensen zelf veel regelen of bedingen. Nu zien ze dat het verstandig is om lid te zijn van een organisatie die collectief optreedt."
 
En hoe zit het met het gebrek aan een overkoepelende cao?
"Er zijn verschillende modellen. Zo is er bijvoorbeeld de or-cao van Getronics. De ICK-cao, die al een paar jaar bestaat, is wel branchebreed maar niet algemeen bindend. We zijn nu al ongeveer twee jaar bezig om de ICK-cao algemeen bindend te maken. Daarvoor moet ook Sociale Zaken hem goedkeuren, inclusief de redactionele kant van de overeenkomst. Ik denk dat we het dit jaar wel rond krijgen."

Accentverschillen

Wat zijn je ervaringen met het vakbondswerk?
"Nogal verschillend, het varieert. De ict-sector is ook een gediversifieerde markt: je hebt grote Nederlandse bedrijven, grote Angelsaksische ondernemingen, en veel mbk'ers. Met sommige bedrijven hebben we een goede relatie. Dat zijn vooral diegene die al wat langer bestaan, én de ondernemingen met Nederlandse wortels. Maar er is ook een goede band met bijvoorbeeld Worldcom (MCI). Daar hebben we goede ervaringen opgedaan bij de opstelling van het sociaal plan, waar ook de or en de Nederlandse directie mee gemoeid waren. Onze betrokkenheid hielp de directie ook om aan het Amerikaanse hoofdkwartier uit te leggen hoe die zaken hier werken. Ik vind het goed dat een directie dan sociaal met het personeel omgaat."
"Het is belangrijk om er samen goed uit te komen; mensen moeten soms toch door bij een bedrijf, dat ze er wel blijven werken. Dus bemiddelen wij, niet altijd op het scherpst van de snede. Soms uiteindelijk wel, dan moeten we het recht erbij halen, maar dat is niet ons uitgangspunt. Ik zie dat overigens niet als een nadeel. Het gebeurt ook vaak dat wij erbij komen als er al een rechtszaak loopt."
 
Hoe is de samenwerking met de andere bonden?
"Die is goed. Er zijn geen grote verschillen tussen de diverse bonden, wel verschillende accenten. Zo richt De Unie zich meer op de professionals, de middelbaar en hoger opgeleide mensen. En wij zijn onafhankelijk, niet zoals de CNV met zijn C. De bonden werken goed samen, we hebben immers veel te winnen."
 
Wat zijn die accentverschillen bij De Unie?
"Werknemers hebben bij ons diverse keuzes. Soms komen ze bij ons met vragen of opmerkingen, soms met concrete problemen. De Unie houdt zich ook bezig met individuele kwesties. Daarnaast vinden wij dat de looneisen niet centraal geregeld moeten zijn. Je moet ook kijken naar de individuele omstandigheden en vooruitzichten van de werknemer en het specifieke bedrijf. We kijken daarom ook zowel Nederlands als internationaal, om ontslagrondes op lokaal niveau te plaatsen naast het presteren van het algehele bedrijf. Als er bijvoorbeeld gezegd wordt dat er geen geld is, dan kijken wij kritisch naar de organisatie. Denk bijvoorbeeld ook aan bonussen voor een Amerikaanse directie. Daarbij is het van belang waar de verantwoordelijkheid voor de resultaten ligt: lokaal, nationaal of internationaal."
 
Hoe kijk je aan tegen de combinatie ict-sector en vakbonden?
"De ict blijft een sector die veel nieuwe dingen brengt. Structuren zijn dan ook niet volledig uitgekristalliseerd. Dat betekent dat je die zelf kunt vormgeven. Ik vind wel dat de ict nu volwassener is. Dat proces is door de malaise in een versnelling geraakt. Ict is niet meer het tovermiddel voor alle bedrijven, eerder een nutsmiddel dat gewoon moet werken."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.