Beloning van hoger opgeleide stijgt door schaarste

Valse start

Het beginsalaris van hoger opgeleide starters stijgt. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de hbo-raad. De stijging is een gevolg van de toenemende behoefte aan medewerkers met een wetenschappelijke- of hogere beroepsopleiding.

Hbo'ers komen goed terecht, stelt de hbo-raad tevreden vast. De stijging van de beginsalarissen bedraagt volgens de 'hbo-monitor 2000' 5 procent. Van de hbo'ers die in 2000 afstudeerden, is slechts 2 procent op zoek naar een baan. In 1996 was dat nog 6 procent.
De hbo-opleidingen zien de instroom stijgen voor zowel de studierichting hogere informatica als het vak informatica en informatiekunde. In het studiejaar 1999-2000 schreven zich 3066 respectievelijk 897 nieuwe studenten in voor deze vakken; een stijging van 17 en 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal studenten dat vorig jaar begon met de korte opleiding informatica daalde echter met 28 procent tot in totaal 57 studenten.

Technologiebedrijven

Deze toenemende instroom ten spijt is de vraag naar hbo'ers volgens de raad groter dan het aanbod. Daarnaast zal de vraag de komende jaren blijven groeien. Dit zorgt voor problemen op de arbeidsmarkt, voorspelt de hbo-raad.
Het tekort aan hoog opgeleide medewerkers baart ook de topmensen van Nederlandse technologiebedrijven zorgen. Dat concludeert Deloite en Touche uit vragen die het stelde aan Nederlandse technologiebedrijven. De bedrijfsconsultants zijn bezig met het samenstellen van een lijst van vijftig van de snelstgroeiende Nederlandse technologiebedrijven. Daarvoor ondervroegen de onderzoekers de directeuren van vijftig geselecteerde bedrijven die vorig jaar op die lijst stonden.
Van deze vijftig noemen elf het tekort aan gekwalificeerd personeel als het voornaamste obstakel voor verdere groei van het bedrijf. Dit krijgt meer gewicht dan bijvoorbeeld het verwerven van kapitaal voor verdere groei, wat zeven directeuren noemen als belangrijkste drempel.
De kwaliteit van het personeel is voor negen directeuren de belangrijkste reden voor hun succes. Twaalf stellen dat het product het belangrijkst is.
Voor de hbo'ers heeft deze schaarste een mooi neveneffect. De beloning van starters afkomstig uit het hbo stijgt sneller dan die van academici, blijkt uit de jaarlijkse onderzoeken van personeelsadviesbureau Hay. In 2000 stijgen de salarissen van beginners met 5,2 procent (wo) en 9,4 procent (hbo) ten opzichte van 1999.
Manon Gerritsen, analist bij Hay: "Bedrijven nemen nu hbo'ers aan voor functies waar ze eigenlijk een wo'er op willen inzetten. Men kan kiezen: de kandidaat belonen naar opleiding of de functie blijven waarderen. Dat verklaart mogelijk de stijging van de hbo-beloning."
In de jaren negentig hielden de beginsalarissen de collectieve groei van de lonen bij. Het gemiddelde jaarsalaris dat een academicus krijgt bij zijn eerste werkgever bedraagt in 2000 60.200 gulden. Een aanvangende hbo'er verdient 54.600 gulden.
De meeste afgestudeerde wo'ers en hbo'ers geven aan via een open sollicitatie aan de slag te komen. De bedrijven stellen dat stageplaatsen, recruitmentdagen en personeelsadvertenties de belangrijkste wervingskanalen zijn. Dat lijkt tegenstrijdig, erkent Gerritsen, maar is het niet. Het goed afronden van een stage kan voor een bedrijf het moment zijn iemand een baan aan te bieden. De starter vindt zelf het schrijven van een open sollicitatie brief een belangrijk moment. "Omdat beide partijen aan het onderzoek deelnemen, komen er twee antwoorden uit."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-06T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.