Directeur Oracle Nederland stapt op

Nico van de Ven overweegt overstap naar Internet start-up

Nico van de Ven, vanaf 1998 directeur bij Oracle Nederland, heeft onverwacht zijn functie neergelegd. Hij wordt ad interim opgevolgd door Hans Jarnik, vice-president Noord-Europa.

Van de Ven overweegt zich bezig te gaan houden met startende Internetbedrijven. Hij is nog cryptisch over de exacte invulling van zijn verdere carrière: "Het heeft sterk te maken met de manier waarop bedrijven zelf hun veranderingsprocessen naar e-business vormgeven. Ik heb daar nog niet uitgebreid over willen praten, als ik helemaal vrij ben ga ik kijken wat ik leuk vind." Hiermee grijpt Van de Ven terug op zijn consultancy-achtergrond. In 1996 begon hij bij Oracle als directeur van de consultancy-divisie.
Zijn werkzaamheden bij Oracle Nederland beperkten zijn speelruimte op de dynamische IT-markt: "Ik zie om me heen zoveel dingen gebeuren, die ik niet kan oppakken als directeur. De rol van managing director is veeleisend, ik wil meer vrije keuze." Van de Ven ontkent dat hij aan de leiband van het Amerikaanse management moest lopen. "De wereldwijde omvang van Oracle is juist goed. Er zijn weinig bedrijven waar ik liever zou willen werken."

Geloofwaardigheid

Volgens Van de Ven is zijn taak bij Oracle volbracht: "Met het afsluiten van het kwartaal zijn de losse eindjes aan elkaar geknoopt." Onder Van de Ven is het bedrijf begonnen met de strategische omslag van databaseleverancier naar leverancier van e-handelsoplossingen. Hoewel die transformatie nog geenszins voltooid is, zit Oracle volgens Van de Ven op het goede spoor.
Terugkijkend is hij het meest trots op de interne reorganisatie van de afgelopen twee jaar, waardoor de verschillende afdelingen nu gecoördineerd naar buiten treden, alles onder supervisie van de verkoopafdeling. Voorheen werkten de afdelingen teveel op eigen houtje. Ook kijkt Van de Ven met tevredenheid terug op zijn rol bij het ontwikkelen van een partnerbeleid. "Toen ik aantrad als directeur was de geloofwaardigheid van Oracle bij de partners nihil. Nu is de geloofwaardigheid bij onze partners aanmerkelijk gegroeid."
Net als Van de Ven worden ook zijn medewerkers geconfronteerd met de verlokkingen van de IT-arbeidsmarkt. Toen hij aantrad, was een van zijn belangrijkste taken om het verloop te stoppen, en nieuwe medewerkers aan te trekken. "Het verloop wijkt niet af van de markt. Wel heeft iemand die bij Oracle werkt, een aantrekkelijk curriculum vitae, voor klanten, partnerbedrijven èn concurrenten. Op dit moment bestaat geen schreeuwende behoefte aan mensen, we hebben nog steeds een grote aantrekkingskracht voor zowel ervaren mensen als studenten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.