Microsoft en Justitie bespreken schikking

Na het laatste getuigenverhoor in de rechtszaak tegen Microsoft nam het aantal berichten over onderhandelingen tussen beide partijen toe. Microsoft en het ministerie van Justitie kwamen de laatste weken diverse malen bijeen, maar hebben nog geen schikking getroffen.

Drie weken geleden vond er in het ministerie een ontmoeting plaats tussen Joel Klein van het departement van Justitie en bedrijfsjurist Bill Neukom van Microsoft. Het was de eerste persoonlijke ontmoeting tussen deze twee opponenten. De partijen hebben nog geen doorbraak bereikt.
Analisten verwachten nog geen schikking. De litiganten hopen allebei op een voor hen gunstige uitspraak van de rechter en willen dan ook niet al te veel water bij de wijn doen. Naar verwachting nemen de gesprekken pas serieuze vormen aan als de rechter een eerste uitspraak heeft gedaan. Dit zal in het najaar gebeuren.

Bill Gates

Op de laatste zittingsdag speelde Microsoftbaas Bill Gates ongewild een prominente rol. Aanklager David Boies toonde een document van het bedrijf, met voetnoten van Gates, waarin staat dat America Online (AOL) niet in staat is de positie van de softwarefabrikant te bedreigen. Met deze uitspraak rijdt hij zijn eigen advocaten in de wielen, die nu juist de overnamestrategie van AOL als voorbeeld stellen van de groeiende concurrentie op de markt. Hierdoor kan volgens de juristen geen sprake zijn van een monopolie van Microsoft.
De advocaten van de aangeklaagde softwarefabrikant kwamen op hun beurt met materiaal op de proppen waaruit zou blijken dat AOL een nieuwe overname heeft aangekondigd. Het ging echter om gesprekken tussen AOL en Microworkz Computer. Deze PC-fabrikant ontving van AOL het verzoek de internetdiensten aan te bieden op computers die niet draaien op het besturingssysteem Windows. Microsoft gebruikte deze gesprekken om aan te tonen dat de positie van zijn systeem kwetsbaar is. In het katern Achtergrond en Opinie staat op pagina 25 een uitgebreide analyse van de rechtszaak tegen Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-02T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.