Getronics wijkt niet

Moment van waarheid voor de vakbonden

Getronics, Nederlands op een na grootste ict-werkgever, weigert met de vakbonden te onderhandelen over salarissen. Hrm-directeur Mattijs Kropholler wees maandag de bonden en zo'n zestig demonstrerende medewerkers de deur. De bonden bereiden zich voor op verdere acties.

"Collectiviteit past niet bij dit bedrijf. Het salarisbudget verhogen we met 3,45 procent. Dat verdelen we flexibel over de medewerkers. Normaal presterende medewerkers krijgen 1,5 procent erbij. Iemand die top presteert, krijgt meer. Iemand die minder presteert, krijgt niets."
Kropholler is niet van zijn stuk te brengen. Wanneer een van de demonstrerende medewerksters hem haar oranje FNV-petje op zijn hoofd drukt, praat hij onverstoord verder tegen de televisieploeg. "Het is de eerste actie ooit bij onze poort. Ik had veel meer medewerkers verwacht. De achterban is blijkbaar niet zo groot." Kropholler vergeet even dat een deel van de werknemers geen dag vrijaf kreeg.
De personeelstopman informeert volgende week per brief het personeel over de salarisstijging. "Ik denk dat de meesten tevreden zijn."
Voor de vakbonden FNV, CNV en De Unie is de demonstratie bij de dienstverlener een vuurdoop in de ict-branche. "Het wordt steeds meer een normale sector. Met deze actie bewijzen we dat we een stem hebben", aldus onderhandelaar voor De Unie Sjerp Holterman. De aanwas van nieuwe leden in de sector bezorgt de administratie overuren, zegt hij.
Collega-onderhandelaar Maurice Limmen van de CNV ziet in de demonstratie het begin van een nieuw tijdperk. "Dit noemen wij bij Getronics grote aantallen. Het is niet de afsluiting van de ledenraadpleging, maar het begin van een actietraject." De Getronics-medewerkers ontvangen het met gejuich. Limmen is vastbesloten om Kropholler tot een minimumverhoging van 3,25 procent te bewegen. "Het hele spectrum aan actiemiddelen staat open."
 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.